Neváhejte, odejděte. Setrvávat v režimu dodavatele poslední instance se nemusí vyplatit. Hrozí postih za černý odběr

24. leden 2022

Vrásky na čele přidělal spotřebitelům nejenom růst cen energií, ale i zkrachovalí dodavatelé. Záchranu sice poskytl dodavatel poslední instance, má to ale háček. Proč z režimu odejít? Jak se nestat černým odběratelem? A co si pohlídat při podpisu nové smlouvy? Poradí dTest.

Do režimu dodavatele poslední instance (DPI) se dostali například zákazníci zkrachovalé skupiny Bohemia Energy. Tisíce z nich však stále ještě nepřešli na běžnou smlouvu s novým dodavatelem, přestože lhůta pro přechod brzy vyprší.

Čtěte také

Režim dodavatele poslední instance je typický jednak velmi vysokými cenami za energii, jednak tím, že je na omezenou dobu šesti měsíců. Jakmile doba skončí, odběratelé spadají do černého odběru, varuje Jiří Zelenka, právní poradce spotřebitelské poradny dTest.

Apeluji proto na všechny, kteří ještě v režimu DPI jsou, aby co nejdříve odešli. Podle právního experta totiž lidé nejenom ušetří peníze, protože smluvní režim je lacinější, vyhnou se ale také tomu, že se z nich stanou černí odběratelé.

Černý odběr

Byť je konec režimu DPI samozřejmě důvodem k odpojení, problémem je, když dojde k prodlevě. To s sebou později nese povinnost zaplatit náhradu škody za načerno odebranou energii. V tom ale není započítána jen cena za energii, ale i náklady za zjišťování, kolik energie bylo načerno odebráno.

Podle Jiřího Zelenky se to také někdy vůbec nepovede zjistit. Potom se náhrada škody počítá paušálem, který může být až 10x vyšší, než co zákazník skutečně odebral. Proto neváhejte a odejděte.

Kdo je dodavatel poslední instance?

Jde o dodavatele, který převzal ze zákona zákazníky dosavadního dodavatele, který zkrachoval. Dodavatel poslední instance je určen podle geografického klíče. Tedy ČEZ pro severní a střední Čechy, E.ON pro jižní Moravu a jižní Čechy, PRE pro Prahu. Co se týče plynu, většinu území spravuje innogy.

Cena není všechno

Při výběru nového dodavatele je pro většinu zákazníků prioritní cena. Nejde ale o jediný ukazatel. Důležité je také to, jestli bude cena fixovaná, nebo jestli půjde o cenu dynamickou. Taková cena se počítá z výkyvů trhu a rozhodně bych ji teď nikomu nedoporučoval.

Čtěte také

Podstatná je také částka odstupného v případě, že chce zákazník odstoupit od smlouvy předčasně. Tato cena se totiž může u jednotlivých dodavatelů lišit v řádu tisíců korun.

Neméně důležitý je i údaj, co všechno zákazník bude platit. Někdo nabízí kromě dodávky i další sekundární služby, například elektrikáře nebo revizi. Jde však o služby, které kolikrát ani klient nevyužije,“ upozorňuje Jiří Zelenka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.