Chcete ušetřit za energie? Vyměňte žárovky nebo dodavatele

17. říjen 2020

V porovnání cen energií se sousedními státy si Česká republika příliš dobře nevede. Existují však opatření, která mohou spotřebitelům pomoci výrazně ušetřit.

„Opatření lze rozdělit do dvou skupin,“ říká právnička časopisu dTest Soňa Libigerová. „Do první skupiny patří opatření ryze praktická, která se týkají návyků spotřebitelů, tedy například jak větrat nebo jak vařit.“

Zařadit sem lze i jednoduchá opatření, jako je výměna žárovky za úspornou nebo koupě nového spotřebiče. Dříve se za největšího žrouta energie považovala lednice, dnes je to sušička na prádlo. „Dobré je proto třeba zvážit, zda sušičku skutečně spotřebitel potřebuje. V případě úsporných žárovek je skvělé, že jejich pořizovací cena je dnes mnohonásobně nižší, než tomu bylo dříve. A ušetřit s nimi lze 50 až 90 % energie.“ 

Do druhé skupiny spadají větší investice. „Patří sem zateplení domu, výměna starých zdrojů energie, jako jsou kotle na tuhá paliva, kondenzační kotle nebo tepelná čerpadla,“ vypočítává Soňa Libigerová.

Výměna dodavatele

Řešením může být i výměna stávajícího dodavatele energie. Kolik ušetříte, však záleží na typu dané smlouvy. Podle Soni Libigerové je totiž běžnou praxí, že dodavatelé nezlevňují stávajícím zákazníkům, ale lepší ceny nabízejí zákazníkům novým.

„V současné době by ale mělo dojít ke změně. Řada dodavatelů nyní hlásí snížení cen energií plošně.“ Co dělat, pokud váš dodavatel nic podobného neplánuje? V takovém případě je třeba využít situace. Tedy oznámit dodavateli, že o daném trendu zlevňování víte, a požádat ho o lepší cenu.

Oříškem může být tzv. zafixovaný tarif. I v tomto případě ale lze využít služby garance ceny. Dodavatelé totiž zpravidla zlevňují, pokud zlevňuje dominantní dodavatel energií na trhu. Je třeba si to ale ověřit u konkrétního dodavatele.

Dotace

Na konkrétní opatření lze získat řadu státních podpor a dotací. „Nejoblíbenější je Nová zelená úsporám, což je program ministerstva pro životní prostředí. Využít lze například na zateplení domů, nový kotel, ale třeba i na výstavbu nových domů. Dokonce se poskytuje dotace i na koupi bytu v domě, který splňuje požadavky na energetickou účinnost,“ uzavírá právnička.

Spustit audio

Související