Na izolaci domu nešetřete! Několikanásobně se vám to vrátí nízkými provozními náklady

3. duben 2015

Podkroví: v zimě zima, v létě vedro? Bývávalo. Pokud uvažujete o zateplení domu, je teď ten pravý čas na plánování.

Podle odborníka Mojmíra Urbánka vlastně ani jinou možnost nemáte. „Při stavbě jsou používány mokré procesy, a ty se v zimě dělat nedají.“

A víte, že vás izolace ochrání nejen proti chladu, ale i nadměrnému teplu? „Každý, kdo má podkroví, dobře ví, že se tam často nedá vydržet ani za teplých dnů.“ Bývá to špatným použitím izolace, často taky chybí úplně.

Kvalitní izolace má totiž akumulační schopnost. Měla by umožnit i větrání. To hlavně v noci, kdy dokáže ochladit místnosti a i vlastní střechu.

Materiál a tloušťka

Pokud stavíte dům, který má mít téměř nulovou spotřebu, musí mít izolaci téměř všude. A správně musí být odstíněna už základová deska a sklep. Urbánek doporučuje extrudovaný polystyrén nebo expandované sklo. To jsou materiály, které odolávají půdní vlhkosti.

Čtěte také

„Vrchní stavba by pak měla mít izolační vrstvu alespoň 15, 16 centimetrů na zdivu.“ U dřevostaveb je to 25 až 35 centimetrů. Pokud se tedy chcete přiblížit takzvanému pasivnímu standardu.

U stropu je důležité, aby byl krov a jeho izolace navržený jako těsný. „Úplně nejlepší ale je, pokud je zároveň prodyšná,“ dodává. Vybírat můžete mezi foukanou, deskovou nebo stříkanou či membránovou izolací.

Chytré mémbrány samy poznají zimu

„Na trhu najdete i chytré membrány, které samy rozlišují mezi zimou a létem. V chladu se dokáží zavřít a nepropustit ani kapku vody. V letních měsících se naopak otevřou a konstrukci perfektně provětrají.“


Protiplísňové nátěry? Provizorium
Pokud nevyřešíte izolaci, bude se vám pořád vracet. Nátěry odráží infračervené spektrum tepla. Pomáhají tak zvýšit teplotu na povrchu stěny a dočasně řeší problém se studeným kondenzačním místem.

Pohroma jménem plíseň

Kvalitní izolace je i výbornou protiplísňovou ochranou. Řada domů z 90. let, které se šily horkou jehlou, mají špatné izolace. „Vzniká jim tam tepelný most. A stačí jen jedna špatně odizolovaná stěna, kde se sráží vlhkost.“

Studené místo vyvolává kondenzaci vodních pár a na vzniklých kapičkách se ráda tvoří plíseň. To vede k alergiím, v horším případě k astmatu. Zrádné je, že plíseň nemusí být vůbec vidět. Je to jen tmavší místo na zdi. „Pokud ho najdete, tak je to ale třeba docela nutně řešit,“ říká Urbánek.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio