Tomáš Kraus: Německý prezident prolomil ledy. Uctil památku parašutistů Kubiše a Gabčíka

9. září 2021

Česko-německé vztahy jsou podle mnohých pozorovatelů nejlepší v historii. Přispěl k tomu i Frank-Walter Steinmeier. Jako první německý prezident uctil koncem srpna památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na Reinharda Heydricha. Kolik takových gest najdete v historii česko-německých vztahů?

„Podobných symbolických gest bychom našli několik. A je to velmi dobře, říká v pořadu Jak to vidí... tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Německé stigma

Stigma na německém národě leželo poměrně dlouho. Zažil jsem to jako dítě. Oba moji rodiče, kteří pocházeli z německojazyčného prostředí a přežili to, co přežili, nesli po roce 1945 velmi těžce, že všechno německé bylo automaticky špatné,“ vzpomíná host Dvojky.

Čtěte také

Trvalo opravdu hodně dlouho, než se to zlomilo. Návštěva prezidenta Steinmeiera byla velice symbolická. Přelomovou záležitostí se silným symbolickým dopadem byla třeba i výstavba synagogy v Liberci. Stojí na místě bývalé synagogy,“ připomíná Tomáš Kraus.

Když tají ledy

Česko-německé vztahy potřebovaly dlouhou dobu na to, aby se uzdravily. „Dneska to zní jako fráze, ale opravdu jde především o vztahy mezi lidmi. Nenávist, která tu dlouho byla, se otupila i v důsledku generační výměny.

Lidé, kteří dnes tvoří kolektivní povědomí, za sebou nemají traumatický zážitek druhé světové války jako jejich rodiče a prarodiče. Místo toho nastupují kontakty, které jsou všednodenní.

Tomáš Kraus jako člen Česko-německého diskusního fóra také vyzdvihuje snahu, která byla vkládána do přeshraničního dialogu. „Lidé na obou stranách hranice, která byla poměrně dlouho z jiných politických důvodů neprostupná, najednou začali zjišťovat, že si mají hodně co říci. A že mají daleko více společného, než je to, co je rozděluje, uzavírá Tomáš Kraus.

Další témata rozhovoru: mezníky v česko-německých vztazích; klíčová osobnost Česko-německého diskusního fóra František Černý; vzpomínková tryzna v Terezíně; jak udržovat kolektivní paměť.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , opa
Spustit audio

Související