Recept pro tento den - 9.5.

Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali dva zeleninové recepty - na rajčata plněná fazolkami a na pyré z brokolice s vepřovými plátky.

Rajčata plněná fazolkami
Připravíme si osm větších rajčat, čtyřicet deka zelených fazolových lusků (můžeme použít i mražené), osm malých vajec - můžeme použít i stejné množství křepelčích vajec, dále pět deka sýra na strouhání, sůl, pepř a čerstvou sekanou petrželku. Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě doměkka - čerstvé vaříme deset minut, mražené jen pět minut. Rajčatům seřízneme vršky a vnitřky vydlabeme, uvnitř je osolíme, opepříme a do každého rajčete rozklepneme jedno vejce. Poté rajčata naplníme vařenými fazolovými lusky, které posypeme strouhaným sýrem a pečeme asi dvacet minut v zapékací misce v troubě při teplotě sto padesát až sto osmdesát stupňů Celsia. Upečená rajčata posypeme petrželkou a podáváme s pečeným toustem. Recept je od Ireny Zelenkové z Rakovníka.

Pyré z brokolice s vepřovými plátky
Budeme potřebovat šedesát deka brokolice, čtvrt litru vývaru, dvě lžíce rostlinného tuku, čtyřicet deka vepřové pečeně nebo kýty, jednu lžíci oleje, sůl, pepř, dva žloutky, dvě lžíce smetany, muškátový oříšek a vorčestr. Brokolici opereme, rozebereme na růžice, stonek oloupeme a nakrájíme na malé kousky a takto připravenou zeleninu vaříme deset minut v osolené vodě. Poté ji rozmixujeme na pyré, které zároveň s vývarem vlijeme do kastrolu a asi pět minut povaříme na mírném ohni. Vepřové maso nakrájíme na plátky, lehce je naklepeme a opečeme po obou stranách na tuku. Poté pánev zakryjeme, odstavíme z ohně a necháme maso osm minut dojít. Teprve poté je osolíme a opepříme. Žloutky a smetanu rozšleháme a přilijeme k ní brokolicové pyré, které se již nesmí vařit, aby se žloutky nesrazily. Okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, vorčestrem, opepříme a osolíme. Porce masa na talíři přelijeme pyré a podáváme s vařenými či opečenými brambory. Recept poslala Irena Krásná z Hradce Králové.