Souboj bramborových salátů: Recept Romana Pauluse a Adély Gondíkové na nejlepší vánoční bramborový salát

Šéfkuchař Roman Paulus pro štědrovečerní menu připravuje vídeňský salát, který se naučil v Rakousku. Adéla Gondíková zase připravuje rodinný salát pro šest lidí.

Kdo z vás si umí představit Vánoce bez bramborového salátu? Pro odborníky na gastronomii jde o dokonale vyváženou kombinaci, která získala na oblibě, a kterou si v každé rodině upravujeme dle svých chutí a krajových zvyků.

Recept Romana Pauluse

  • 1000 g brambor vařených ve slupce a nakrájených na plátky
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 50 ml slunečnicového oleje 
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 1 jemně nakrájená cibule
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř
  • pažitka a ředkvička na ozdobení

Recept Adély Gondíkové (pro 6 lidí)

  • 1,5 kg brambor
  • 1 středně velká cibule jemně nakrájená
  • 3 vejce natvrdo
  • 600 ml majonézy
  • 150 g plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce nadrobno nakrájené papriky kapie
  • 6 nadrobno nakrájených kyselých okurek a trochu láku
  • 30 dkg salámu Gothaj nakrájeného na kostičky
autor: Roman Paulus