Rybí filet smažený v těstíčku se šťouchaným bramborem. Recept Romana Pauluse na fish & chips po česku a za hubičku
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu víc oleje. Když ale potom necháte olej vychladnout a procedíte ho, můžete ho použít znovu, radí šéfkuchař Roman Paulus, jak vařit beze zbytků.
- rybí filety
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- kmín
- česnek
- rostlinný olej
- hladká mouka
- vejce
- kypřící prášek do pečiva
- brambory
- jarní cibulka
- mléko
- máslo
„K tomuto receptu mně inspiroval anglický tradiční pokrmu Fish and chips. Smažený filet ryby v těstíčku a jako příloha nebudou hranolky ani anglické chipsy, ale klasické české šťouchané brambory,“ vysvětluje šéfkuchař Roman Paulus. „A jako přílohu doporučuju okurkový salát.“
Postup
Na těstíčko smíchejte polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl, pepř, vejce a mléko
Rybí filety okořeňte, přidejte papriku a kmín
Na pánvi rozehřejte olej
Pomocí pinzety rybu tzv. protáhněte těstíčkem a smažte v rozehřátém oleji
Zatímco se smaží ryba, připravte šťouchané brambory
Vařené brambory rozšťouchejte, přidejte máslo a znovu rozšťouchejte
Podle konzistence můžete přidat mléko nebo smetanu
Přidejte jarní cibulku a promíchejte
Zlatavou rybu z obou stran vyndavejte na talíř s ubrouskem
Servírujte na mělkém talíři, dozdobte jarní cibulkou a měsíčkem citronu
Tip Romana Pauluse
Do oleje vkládejte filety raději později než dříve. Olej musí být dobře rozehřátý. Musí okamžitě tvořit bublinky.
Recept pro vás připravil exkluzivně Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka v Letňanech je jediná banka, která má kuchyni. Začali se zpracováním ovoce a zeleniny, které by se jinak zkazily. A dnes vaří pro azylový dům Naděje nebo vozí osamělým seniorům obědy.
Související
-
Špagety s rajčaty a lilkem. Recept Romana Pauluse na pravé italské těstoviny za hubičku
Naučte se vařit beze zbytků. V Itálii se i voda z těstovin používá jako takový vývar a přidává se do omáčky, kde se těstoviny dovaří. To je totiž naprostý základ.
-
Restované vepřové maso s ústřicovou omáčkou. Recept Romana Pauluse na rychlou čínu za hubičku
Mezi kuchaři se těmto pokrmům říká „stir fried“, restováno a mícháno. Jejich příprava by měla trvat maximálně 2–3 minuty. A jde to udělat i zdravě.
-
Kuřecí prsa se středomořskou zeleninou. Recept Romana Pauluse na ratatouille za hubičku
Zní to exoticky, ale ratatouille můžete snadno připravit i ze surovin z Potravinové banky. A šéfkuchař Roman Paulus vám ve videu ukáže, jak je to snadné.