Rybí filet smažený v těstíčku se šťouchaným bramborem. Recept Romana Pauluse na fish & chips po česku a za hubičku

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu víc oleje. Když ale potom necháte olej vychladnout a procedíte ho, můžete ho použít znovu, radí šéfkuchař Roman Paulus, jak vařit beze zbytků.

Ingredience
  • rybí filety
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • kmín
  • česnek
  • rostlinný olej
  • hladká mouka
  • vejce
  • kypřící prášek do pečiva
  • brambory
  • jarní cibulka
  • mléko
  • máslo

„K tomuto receptu mně inspiroval anglický tradiční pokrmu Fish and chips. Smažený filet ryby v těstíčku a jako příloha nebudou hranolky ani anglické chipsy, ale klasické české šťouchané brambory,“ vysvětluje šéfkuchař Roman Paulus. „A jako přílohu doporučuju okurkový salát.“

Postup

  1. Na těstíčko smíchejte polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl, pepř, vejce a mléko

  2. Rybí filety okořeňte, přidejte papriku a kmín

  3. Na pánvi rozehřejte olej

  4. Pomocí pinzety rybu tzv. protáhněte těstíčkem a smažte v rozehřátém oleji

  5. Zatímco se smaží ryba, připravte šťouchané brambory

  6. Vařené brambory rozšťouchejte, přidejte máslo a znovu rozšťouchejte

  7. Podle konzistence můžete přidat mléko nebo smetanu

  8. Přidejte jarní cibulku a promíchejte

  9. Zlatavou rybu z obou stran vyndavejte na talíř s ubrouskem

  10. Servírujte na mělkém talíři, dozdobte jarní cibulkou a měsíčkem citronu

Tip Romana Pauluse

Do oleje vkládejte filety raději později než dříve. Olej musí být dobře rozehřátý. Musí okamžitě tvořit bublinky.

Vaření za hubičku s Romanem Paulusem: Rybí filet smažený v těstíčku se šťouchaným bramborem

Recept pro vás připravil exkluzivně Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka v Letňanech je jediná banka, která má kuchyni. Začali se zpracováním ovoce a zeleniny, které by se jinak zkazily. A dnes vaří pro azylový dům Naděje nebo vozí osamělým seniorům obědy.

autor: rota

Související