Polévka minestrone. Recept Romana Pauluse na italskou bramboračku za hubičku
Dejte jídlu druhou šanci. K přípravě téhle italské polévky „co dům dal“ budete potřebovat vývar, připravený ze zeleninových natí a zbytků zeleniny, které byste jinak nevyužili.
- česnek
- cuketa
- mrkev
- celer
- olivový olej
- sůl
- pepř
- cizrna
- kapusta
- vývar
- bazalka nebo pesto
„Polévky minestrone je víc verzí,“ popisuje šéfkuchař Roman Paulus. „Je to v podstatě italská bramboračka.“ Uděláte ji jednoduše ze zeleniny, kterou doma najdete nebo která se už „musí sníst“.
Postup
V hrnci rozehřejte olivový olej
Přidejte cibuli a česnek
Přidejte celer a mrkev
A zarestujte
Přidejte další zeleninu: cuketu nakrájenou na kostičky, vařenou cizrnu
Promíchejte
Přidejte koření: bobkový list, oregáno a sůl
Přidejte sušená rajčata
Krátce zarestujte
Přidejte zeleninový vývar, který jste si dopředu připravili
Přivěďte k varu a vařte 5–10 min
Přidejte kapustu
Přidejte nalámané uvařené špagety
Polévku dokončete bazalkou nebo pestem
Tip Romana Pauluse
Tužší zeleninu jako mrkev nebo celer přidávejte nejdřív. Kdybyste tam dali na začátku úplně všechno, tak třeba cuketu úplně rozvaříte, zatímco mrkev bude ještě tvrdá. Kapustu rozhodně přidávejte až úplně na konci.
Recept pro vás připravil exkluzivně Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka v Letňanech je jediná banka, která má kuchyni. Začali se zpracováním ovoce a zeleniny, které by se jinak zkazily. A dnes vaří pro azylový dům Naděje nebo vozí osamělým seniorům obědy.
Související
-
Špagety s rajčaty a lilkem. Recept Romana Pauluse na pravé italské těstoviny za hubičku
Naučte se vařit beze zbytků. V Itálii se i voda z těstovin používá jako takový vývar a přidává se do omáčky, kde se těstoviny dovaří. To je totiž naprostý základ.
-
Restované vepřové maso s ústřicovou omáčkou. Recept Romana Pauluse na rychlou čínu za hubičku
Mezi kuchaři se těmto pokrmům říká „stir fried“, restováno a mícháno. Jejich příprava by měla trvat maximálně 2–3 minuty. A jde to udělat i zdravě.