Kuřecí prsa se středomořskou zeleninou. Recept Romana Pauluse na ratatouille za hubičku
Zní to exoticky, ale ratatouille můžete snadno připravit i ze surovin z Potravinové banky. A šéfkuchař Roman Paulus vám ve videu ukáže, jak je to snadné.
- kuřecí prsa
- paprika
- cibule
- česnek
- cuketa
- lilek
- rajčata nebo protlak
- sůl
- pepř
- olivový olej
- rozmarýn, tymián, oregano
- olivy
- máslo
- brambory
Základem tohoto receptu jsou kuřecí prsa. „Velký a vysoký kus masa nestačí jen opéct na pánvi,“ upozorňuje šéfkuchař Roman Paulus. „Musíte ho dopéct v troubě. Kuřecí maso musí být vždycky dobře propečené. A aby zůstalo pěkně šťavnaté, nechte ho po dopečení ještě dobře odpočinout.“
Postup
Maso osolte a opepřete, přidejte tymián a oregáno
Maso opečte na rostlinném oleji
A potom ještě dopečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů 10–15 min
Zatím si připravte zeleninu
Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte česnek a cibuli
Potom lilek a dobře orestujte
Zeleninu okořeňte: solí, pepřem a troškou oregána a tymiánu
Přidejte cuketu a papriku a nechte zarestovat
Přidejte protlak, trochu vody a duste na mírnějším plameni alespoň 10 min
Přidejte na půlky nakrájené olivy a trochu jarní cibulky
Promíchejte a můžete podávat
Servírujte na hlubokém talíři s bramborem. Kuřecí prsa nakrájejte na plátky
Tip Romana Pauluse
Olivy nejsou úplně typická surovina pro ratatouille. Ale já je mám rád, tak je tam dám. Zkuste to taky tak.
Recept pro vás připravil exkluzivně Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka v Letňanech vydává i potravinové balíčky nejchudším. Každý den skladníci připraví na 200 tašek s těmi nejzákladnějšími potravinami. Ročně Potravinová banka vydá 2000 tun potravin.
Související
-
Panzanella. Recept Romana Pauluse na salát za hubičku ze starého pečiva
Nejvíce se u nás plýtvá ovocem a zeleninou. Dejte jídlu druhou šanci a připravte si salát, který velmi připomíná oblíbený řecký nebo šopský salát.
-
Pohankový salát z červené řepy. Jednoduchý recept Romana Pauluse za hubičku
Když připravíte salát s nějakou luštěninou nebo pohankou, tak se vám nestane to, co by se vám stalo, kdyby to byla jenom zelenina. Totiž že vás vůbec nezasytí.