Špagety s rajčaty a lilkem. Recept Romana Pauluse na pravé italské těstoviny za hubičku
Naučte se vařit beze zbytků. V Itálii se i voda z těstovin používá jako takový vývar a přidává se do omáčky, kde se těstoviny dovaří. To je totiž naprostý základ.
- rajčata
- špagety
- česnek
- olivový olej
- sůl
- pepř
- lilek
- sýr mozzarella
- bazalka
„Správné italské těstoviny se vždycky mají dokončit tím, že se prováří v omáčce,“ vysvětluje šéfkuchař Roman Paulus. Co přesně to znamená? Podívejte se na video a zkuste podle něj Paulusův recept.
Postup
Na kostičky nakrájejte lilek, osolte ho a nechte asi 2 h vypotit
Potom ho v ubrousku usušte a osmažte ve velkém množství oleje
Teď dejte vařit špagety do osolené vody
Mezitím si připravte omáčku
Na rozehřátou pánvičku dejte olivový olej a na plátky nakrájený česnek
Česnek opečte dozlatova a přidejte nakrájená rajčata
Stáhněte na mírný plamen a nechte probublat
Omáčku osolte a opepřete
Přidejte předem připravený opečený lilek
Přidejte bazalku
Když je omáčka i špagety hotové, vyjměte špagety kleštěmi nebo pinzetou z hrnce a dejte je přímo do pánve s omáčkou
Můžete přidat i trochu vody z těstovin.
Těstoviny na pánvi prohazujte a nechte probublat a během krátké chvilky můžete podávat
Servírujte na hlubokém talíři
Dozdobte mozzarellou a nakrájenou jarní cibulkou
A na konec přidejte pár kapek olivového oleje a trochu černého pepře
Tip Romana Pauluse
Voda na těstoviny by měla být tak slaná jako mořská voda.
Recept pro vás připravil exkluzivně Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka v Letňanech vydává i potravinové balíčky nejchudším. Každý den skladníci připraví na 200 tašek s těmi nejzákladnějšími potravinami. Ročně Potravinová banka vydá 2000 tun potravin.
Související
-
Panzanella. Recept Romana Pauluse na salát za hubičku ze starého pečiva
Nejvíce se u nás plýtvá ovocem a zeleninou. Dejte jídlu druhou šanci a připravte si salát, který velmi připomíná oblíbený řecký nebo šopský salát.
-
Pohankový salát z červené řepy. Jednoduchý recept Romana Pauluse za hubičku
Když připravíte salát s nějakou luštěninou nebo pohankou, tak se vám nestane to, co by se vám stalo, kdyby to byla jenom zelenina. Totiž že vás vůbec nezasytí.