Špagety s rajčaty a lilkem. Recept Romana Pauluse na pravé italské těstoviny za hubičku

Naučte se vařit beze zbytků. V Itálii se i voda z těstovin používá jako takový vývar a přidává se do omáčky, kde se těstoviny dovaří. To je totiž naprostý základ.

Ingredience
  • rajčata
  • špagety
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • lilek
  • sýr mozzarella
  • bazalka

„Správné italské těstoviny se vždycky mají dokončit tím, že se prováří v omáčce,“ vysvětluje šéfkuchař Roman Paulus. Co přesně to znamená? Podívejte se na video a zkuste podle něj Paulusův recept.

Postup

  1. Na kostičky nakrájejte lilek, osolte ho a nechte asi 2 h vypotit

  2. Potom ho v ubrousku usušte a osmažte ve velkém množství oleje

  3. Teď dejte vařit špagety do osolené vody

  4. Mezitím si připravte omáčku

  5. Na rozehřátou pánvičku dejte olivový olej a na plátky nakrájený česnek

  6. Česnek opečte dozlatova a přidejte nakrájená rajčata

  7. Stáhněte na mírný plamen a nechte probublat

  8. Omáčku osolte a opepřete

  9. Přidejte předem připravený opečený lilek

  10. Přidejte bazalku

  11. Když je omáčka i špagety hotové, vyjměte špagety kleštěmi nebo pinzetou z hrnce a dejte je přímo do pánve s omáčkou

  12. Můžete přidat i trochu vody z těstovin.

  13. Těstoviny na pánvi prohazujte a nechte probublat a během krátké chvilky můžete podávat

  14. Servírujte na hlubokém talíři

  15. Dozdobte mozzarellou a nakrájenou jarní cibulkou

  16. A na konec přidejte pár kapek olivového oleje a trochu černého pepře

Tip Romana Pauluse

Voda na těstoviny by měla být tak slaná jako mořská voda.

Vaření za hubičku s Romanem Paulusem: Špagety s rajčaty a lilkem

Recept pro vás připravil exkluzivně Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka v Letňanech vydává i potravinové balíčky nejchudším. Každý den skladníci připraví na 200 tašek s těmi nejzákladnějšími potravinami. Ročně Potravinová banka vydá 2000 tun potravin.

autor: rota

Související