Pohankový salát z červené řepy. Jednoduchý recept Romana Pauluse za hubičku

„Když připravíte salát s nějakou luštěninou nebo pohankou, tak se vám nestane to, co by se vám stalo, kdyby to byla jenom zelenina. Totiž že vás vůbec nezasytí,“ vysvětluje Roman Paulus.

Ingredience
  • pohanka
  • cibule
  • červená řepa sterilovaná nebo klasická
  • ocet (ideálně jablečný)
  • olej (olivový nebo panenský řepkový)
  • jablko
  • med
  • sýr feta nebo balkánský

„Pohanka je velice zdravá. Obsahuje mimo jiné hodně železa. Tak jí dejte druhou šanci,“ radí šéfkuchař Roman Paulus. Zkuste třeba jednoduchý recept na salát z pohanky, který připravil ve spolupráci s Potravinovou bankou.

Postup

  1. Uvařte pohanku

  2. Nakrájejte řepu a smíchejte s vařenou pohankou

  3. Nakrájejte jablko na kostičky i se slupkou a přidejte do salátu

  4. Připravte dresing: smíchejte med, jablečný ocet, sůl, pepř a panenský řepkový olej

  5. Teprve teď nakrájejte cibuli a přidejte do salátu

  6. Servírujte v hlubokém talíři a dozdobte nakrájeným jablkem a sýrem. Můžete přidat i ořechy nebo sušené ovoce

Tip Romana Pauluse

Když budete pohanku vařit s větvičkou rozmarýnu, krásně vám ji provoní. Do salátu pohanku přidávejte teplou. Při marinování nasaje krásně marinádu a daleko líp se vám ji podaří ochutit než za studena.

Vaření za hubičku s Romanem Paulusem: Pohankový salát z červené řepy

Recept pro vás připravil Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka denně sváží z obchodů neprodejné potraviny, třídí, eviduje a posílá dál lidem v nouzi nebo organizacím, které o ně pečují.

autor: rota

Související