Panzanella. Recept Romana Pauluse na salát za hubičku ze starého pečiva
Nejvíce se u nás plýtvá ovocem a zeleninou. Dejte jídlu druhou šanci a připravte si salát, který velmi připomíná oblíbený řecký nebo šopský salát.
- staré bílé pečivo
- paprika
- rajčata
- okurky
- cibule
- česnek
- čerstvé bylinky
- olej, pokud možno olivový
- hořčice
Základem tradičního italského salátu panzanella je pečivo z druhého dne. „Dokonce ani tři nebo čtyři dny staré pečivo není žádný problém. Ale samozřejmě to nemůže být nic zkaženého,“ připomíná šéfkuchař Roman Paulus.
Postup
Staré pečivo nakrájejte na kostky a okořeňte
Do rozehřáté pánve dejte olivový olej a pečivo opečte. Pokud ho máte víc, můžete ho upéct v troubě na plechu
Zatímco se dopéká na nižší stupeň, nakrájejte zeleninu.
Červenou cibuli nakrájejte hodně najemno
Dresing: smíchejte hořčici, vinný ocet, sůl, pepř a (olivový) olej
Zeleninu smíchejte s chlebem. Tahle fáze musí probíhat vždy začerstva. A přidejte dressing. Podávejte na hlubokém talíři. Dozdobit můžete olivami a strouhaným sýrem
Tip Romana Pauluse
Dresing musí být vždycky trochu přechucený. Moc kyselý nebo moc slaný. V salátu ale bude chutnat akorát.
Recept pro vás připravil Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka denně sváží z obchodů neprodejné potraviny, třídí, eviduje a posílá dál lidem v nouzi nebo organizacím, které o ně pečují.
Související
-
Dejte jídlu druhou šanci. Naučte se vařit za hubičku. Dvojka přináší recepty Romana Pauluse
Dvojka se stala partnerem Potravinové banky v projektu Vaření za hubičku s Romanem Paulusem. Od 4. října od nás uslyšíte a uvidíte tipy a rady na vaření „za hubičku“.
-
Štrůdl: Co všechno lze přidat do jablek
Tažené těsto je srovnatelné s největším mistrovstvím mezinárodní kuchyně. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře! Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
„Když vařím, syn mě u toho opravuje.“ Šéfkuchař Roman Paulus a jeho žena Petra u Jana Čenského
Oba spojila vášeň k jídlu. Poznali jsme se v hotelu Hilton, vzpomíná držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař Roman Paulus, který přišel do studia se ženou Petrou.