Panzanella. Recept Romana Pauluse na salát za hubičku ze starého pečiva

Nejvíce se u nás plýtvá ovocem a zeleninou. Dejte jídlu druhou šanci a připravte si salát, který velmi připomíná oblíbený řecký nebo šopský salát.

Ingredience
  • staré bílé pečivo
  • paprika
  • rajčata
  • okurky
  • cibule
  • česnek
  • čerstvé bylinky
  • olej, pokud možno olivový
  • hořčice

Základem tradičního italského salátu panzanella je pečivo z druhého dne. „Dokonce ani tři nebo čtyři dny staré pečivo není žádný problém. Ale samozřejmě to nemůže být nic zkaženého,“ připomíná šéfkuchař Roman Paulus.

Postup

  1. Staré pečivo nakrájejte na kostky a okořeňte

  2. Do rozehřáté pánve dejte olivový olej a pečivo opečte. Pokud ho máte víc, můžete ho upéct v troubě na plechu

  3. Zatímco se dopéká na nižší stupeň, nakrájejte zeleninu.

    Červenou cibuli nakrájejte hodně najemno

  4. Dresing: smíchejte hořčici, vinný ocet, sůl, pepř a (olivový) olej

  5. Zeleninu smíchejte s chlebem. Tahle fáze musí probíhat vždy začerstva. A přidejte dressing. Podávejte na hlubokém talíři. Dozdobit můžete olivami a strouhaným sýrem

Tip Romana Pauluse

Dresing musí být vždycky trochu přechucený. Moc kyselý nebo moc slaný. V salátu ale bude chutnat akorát.

Vaření za hubičku s Romanem Paulusem: Panzanella

Recept pro vás připravil Roman Paulus ve spolupráci s Potravinovou bankou. Potravinová banka denně sváží z obchodů neprodejné potraviny, třídí, eviduje a posílá dál lidem v nouzi nebo organizacím, které o ně pečují.

autor: rota

Související