Recept pro tento den - 9.5.

Rada pro tento den

Z květnového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali rady do kuchyně. Například od Jaroslavy Bulíčkové z Borohrádku přišla rada, jak udržet mletou kávu dlouho čerstvou a voňavou. Stačí, když ji budeme uchovávat v mrazáku. Kávu pak kdykoli můžeme jen vyjmout a hned zalít horkou vodou, nápoj bude chutnat jako z čerstvě umletých kávových zrnek. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Následující rady jsou od Elišky Křížovské ze Svitav. Pokud chceme, aby se na horkém pudinku neudělal škraloup, nasypte na ještě horkou hmotu trochu cukru. Při pečení palačinek spotřebujeme méně tuku, když na pánev mezi pečením vlijeme lžíci rumu. Palačinky navíc získají zlatavou barvu. Pokud pečeme bábovku a chceme, aby šla snadno vyklopit, vymažeme formu na bábovku tukem a necháme ji několik minut ležet v chladničce. Teprve potom formu vysypeme moukou. Bábovku lze po upečení snáze vyklopit.

A na závěr pár rad, co dělat, když nám v kuchyni zbydou rohlíky. Nemusíme je totiž pokaždé jen zpracovat na strouhanku, ale můžeme je například nakrájet na kostičky, usušit a uzavřít třeba do krabičky od polárkového dortu. Kostičky se pak výborně hodí k přípravě houskových knedlíků. Nebo rohlíky opět nakrájíme na kostičky, osmažíme na másle a v krabičce uložíme do chladničky. Kdykoliv je pak můžeme použít jako vložku do polévky. Zbylé rohlíky můžeme také nakrájet na kolečka, osmažit na másle a ještě teplá je obalit v moučkovém a vanilkovém cukru. Připravíme tak výborný zákusek k čaji. A poslední možnost: rohlíky rozkrojíme tentokrát podélně, krátce je namočíme do oslazeného mléka, pak do rozšlehaných vajec, obalíme ve strouhance a osmažíme.

Pokud jste si dnešní rady do kuchyně nestihli podrobně poznamenat, najdete je spolu s dalšími zajímavými návody a recepty v květnovém čísle časopisu Receptář, nebo na našich webových stránkách praha.rozhlas.cz