Recept pro tento den - 9.2.

Rada pro tento den

Dnes jsme pro vás vybrali dva zabijačkové recepty: na vesnickou prdelačku a na bábovkovou huspeninu. Oba jsou jako obvykle od čtenářů časopisu Receptář. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Vesnická prdelačka
Připravíme ji ze 3 l vývaru z vepřového masa, 1 kg vařeného vepřového laloku, 0,5 l vepřové krve, 200 g škvarků, 100 g velkých krup, jedné střední cibule, jedné lžíce sádla. Dále budeme potřebovat mletý pepř, majoránku, sůl, drcený kmín, asi šest stroužků česneku a polévkové koření dle chuti. Krev vlijeme přes cedník za stálého míchání do vroucího vývaru a krátce ji v něm povaříme. Přidáme škvarky, propláchnuté kroupy, česnek utřený se solí, drobně nakrájenou na sádle usmaženou cibuli a koření. Vše promícháme, do polévky přidáme vařený vepřový lalok nakrájený na kostičky a krátce jej povaříme. Polévku dochutíme majoránkou a polévkovým kořením. Recept poslala Jaroslava Bulíčková z Borohrádku.

Bábovková huspenina
Budeme potřebovat dvě vepřová kolena, tři vepřové nožičky, jednu malou cibuli, jednu menší mrkev, dvě sterilované okurky, 8 g soli, dva bobkové listy, čtyři kuličky pepře, tři kuličky nového koření, 15 až 20 g octa, jedno vejce natvrdo, jednu lžíci sterilovaného hrášku a pepř. Očištěná a opláchnutá kolena a očištěné a nad ohněm ožehnuté nožičky vaříme na mírném ohni spolu s kořením v mírně osolené vodě doměkka. Vařená kolena a nožičky necháme částečně vychladnout, pak je vykostíme, maso nakrájíme na kostky a kůži jemně nasekáme. Vše vrátíme do procezeného a tuku zbaveného vývaru, přidáme drobně nakrájenou cibuli a okurku a na plátky nakrájenou, zvlášť uvařenou mrkev (čtyři kolečka okurky a mrkve schováme), lehce opepříme, pokapeme octem a dobře promícháme. Na dno bábovkové formy srovnáme do mozaiky kolečka mrkve, okurky a natvrdo vařeného vejce, zasypeme je hráškem, zalijeme masovou směsí a necháme v chladu ztuhnout. Pak huspeninu vyklopíme a krájíme ji jako bábovku. Recept poslal Ivan Veselý ze Žebráku.