Recept pro tento den - 9.11.

Rada pro tento den

Dnes budeme opět péci - z listopadového čísla časopisu Receptář jsme vybrali předpisy na perníkový dort a medovník Express.Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Perníkový dort
Potřebujeme pět vajec, půl hrnku medu, 20 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 200 g vlašských ořechů, špetku koření do perníku, jednu lžičku sody a rum na ochucení. Na krémovou náplň budeme potřebovat jednu konzervu slazeného kondenzovaného mléka Salko a 250 g másla. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme rozpuštěný med. Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a přidáme je do sněhové hmoty. Potom pomalu vmícháme mouku, koření, sodu, ořechy a těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Upečeme dohněda v troubě vyhřáté na sto osmdesát stupňů Celsia. Dortový korpus necháme vychladnout, rozkrojíme na tři kola, která pokapeme rumem a pomažeme krémem. Krém připravíme následovně: konzervu Salka vaříme ve vodní lázni 2 hodiny, necháme vychladnout a zkaramelizované Salko rozmícháme s máslem na hustý krém. Hotový dort potřeme krémem a posypeme rozemletými ořechy. Recept poslala Stanislava Vaníčková z Jaroměřic.

Medovník Express
Potřebujeme 300 g mouky, dvě vejce, dvě lžičky medu, jednu lžičku jedlé sody, čtvrt kila cukru, 15 lžiček teplého mléka, tři lžičky oleje, jednu lžičku kakaa, třetinu lžičky mletého hřebíčku, třetinu lžičky mleté skořice, 100 g ořechů nebo rozinek. Na polevu budeme potřebovat osminku másla a 100 g čokolády. Všechny suroviny smícháme, vypracujeme z nich těsto, které nalijeme na otrubami vymazaný plech a pečeme při teplotě 180 °C asi 12 minut. Ve vodní lázni rozpustíme a smícháme máslo s čokoládou a tuto polevu nalijeme na upečené těsto. Recept poslala Eliška Ďaďová z Libčic nad Vltavou.