Recept pro tento den - 8.8
Ze srpnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali zajímavé předpisy na meruňkové jednohubky a na plněné palačinky.
Meruňkové jednohubky:
Potřebujeme tři deka meruněk, tři deka nivy a tři deka másla, centilitr koňaku, tři deka opražených
plátků mandlí, čtrnáct koleček rohlíků a jednu meruňku na zdobení. Máslo s nivou utřeme do pěny, do níž vmícháme koňak a nadrobno nasekané meruňky. Směsí potřeme kolečka rohlíků, do středu každého dáme kousek meruňky, kterou dokola obsypeme praženými mandlemi. Recept poslal Ivan Veselý ze Žebráku.
Plněné palačinky:
Potřebujeme deci a půl mléka, jedno vejce, dvanáct deka hladké mouky, jednu lžičku oleje, tuk na pečení,
čtyři lžíce kečupu, tvrdý sýr a sůl. Na náplň palačinek si připravíme dvacet až třicet
deka pečeného drůbežího masa, jednu cibuli nebo pórek, olej, čili, dvě lžíce vývaru
a sůl. Nadrobno nakrájenou cibuli nebo pórek zpěníme na oleji, přidáme maso nakrájené na nudličky, chilli, sůl a opečeme. Pokapeme vývarem a prohřejeme. Z mléka, vejce, soli, mouky, lžičky oleje a dvou až tří lžic vody připravíme středně husté těsto, které necháme chvíli stát. Pak z něj upečeme tenké palačinky, naplníme je nádivkou, stočíme a vložíme do zapékací nádoby. Potřeme je kečupem
smíchaným s nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme. Podáváme s bramborami či pečivem a zeleninovým salátem. Recept poslala Jana Drobná z Brna.