Recept pro tento den - 8.5.

Rada pro tento den

Z květnového menu časopisu Receptář jsme dnes vybrali předpisy na čočkovou polévku, falešné játrové knedlíčky v toustovači a zapečenou zeleninu. Recept na čočkovou polévku je od Miluše Křížkové z Kladna. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Potřebujeme sto gramů čočky, sto gramů brambor, jednu cibuli, lžičku rajského protlaku, sůl, mletý pepř a pětadvacet gramů másla. Namočenou čočku necháme okapat a opečeme ji na másle. Zalijeme litrem vody a vaříme doměkka. Patnáct minut před koncem varu přidáme nadrobno nakrájené brambory, cibuli podušenou na másle a rajský protlak. Polévku osolíme, opepříme a povaříme ještě pět až deset minut.

Falešné játrové knedlíčky v toustovači jsou specialitou Věry Křížové z Brna. Připravují se následovně: krajíček toustového chleba potřeme vysokou vrstvou játrové paštiky, přiklopíme jej druhým krajíčkem a opečeme v toustovači. Opečené krajíčky nakrájíme na přiměřeně velké čtverečky, vložíme do talířů, kde je už jen přelijeme horkou polévkou. Podle chuti můžeme použít i jiné náplně - mozečkovou pomazánku, houby, sýr, šunku, zeleninu.

Recept na zapečenou zeleninu poslala Hedvika Glocová z Jaroměřic. Potřebujeme sedmdesát deka brokolice, jeden květák, čtvrt kila tvrdého sýra, čtvrt kila šunky, pět deka másla, čtyřicet deka hladké mouky, čtyři lžíce burských oříšků, sůl, bílý pepř, lžičku vegety, lžičku oregana a jednu zakysanou smetanu. Květák a brokolici rozdělíme na růžičky a čtvrt hodiny povaříme. Necháme okapat, vývar odložíme. Do máslem vymaštěné zapékací misky vložíme zeleninu, posypeme ji na kostičky nakrájenou šunkou. Máslo, mouku, smetanu, a nastrouhaný sýr zalijeme vývarem dle potřeby a vše smícháme dohromady. Směs okořeníme vegetou, solí, oreganem a pepřem a polijeme jí zeleninu. Posypeme sýrem, sekanými burskými oříšky a zapečeme dvacet minut v troubě.

Pokud jste si recepty nestihli podrobně poznamenat, najdete je spolu s dalšími zajímavými předpisy v květnovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách praha.rozhlas.cz