Recept pro tento den - 8.11.

Rada pro tento den

Z listopadového čísla časopisu Receptář jsme vybrali předpisy na posvícenské pečivo - na sváteční bábovku a na bábovku z litého těsta. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Sváteční bábovka
Potřebujeme 500 g polohrubé mouky, 70 g másla nebo Hery, dva žloutky, dvě deka droždí, pět deka cukru, sůl, citronovou kůru a mléko podle potřeby. Vypracujeme vláčnější těsto, které necháme vykynout. Pak je na pomoučeném válu rozválíme, potřeme makovou nebo povidlovou náplní, sbalíme a přendáme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Opět necháme chvíli vykynout. Pak povrch bábovky potřeme tukem a zvolna pečeme v předem vyhřáté troubě.

Bábovka z litého těsta
Potřebujeme 160 g másla nebo Hery, 100 g cukru, pět žloutků, dva bílky, 30 g droždí, 400 g polohrubé mouky, sůl, hrozinky a mandle. Z trošky cukru, mouky a celého droždí připravíme kvásek. Mouku smícháme s hrozinkami a mandlemi a přidáme špetku soli. Máslo utřeme s cukrem, postupně přidáme žloutky, mouku s hrozinkami a mandlemi, zbytek vlažného mléka a kvásek. Připravíme těsto, do kterého nakonec lehce vmícháme sníh ze dvou bílků. Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy a necháme je asi jednu hodinu kynout. Bábovku zvolna pečeme ve vyhřáté troubě. A ještě tip na konec: Těsto na bábovku můžeme použít i do jiných forem (například ve tvaru srdce).