Recept pro tento den - 7.8.

Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář, jsme vybrali recepty na španělské gaspačo a na kotlety v alobalu.

Španělské gaspačo:
Potřebujeme šest rajčat, dvě menší okurky, dvě papriky, dvě cibule, tři stroužky česneku, čtyři lžíce olivového oleje, půl litru bílého vína, pepř, sůl a jednu veku. Polovinu rajčat, okurek a paprik nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Kostky zeleniny rozmixujeme s olejem, přidáme dva plátky veky namočené ve víně a znovu rozmixujeme. Zředíme zbylým vínem, osolíme, ochutíme půlkou lžičky pepře a dáme do chladničky vychladit. Zbylou zeleninu opět nakrájíme na kostičky, které narovnáme do mističek. Plátky veky osmahneme na oleji - tyto tousty pak stolovníci namáčejí do mísy s gaspačem a přikusují k nim čerstvou zeleninu. Předpis poslal Ivan Veselý ze Žebráku.

Kotlety v alobalu:
Na jednu porci potřebujeme jednu vepřovou kotletu, jednu velkou bramboru, pět deka měkkého salámu, plátek anglické slaniny, jednu malou cibuli, hořčici, kmín, sůl, máslo nebo olej na potření a pochopitelně alobal. Ten potřeme máslem či olejem a naklademe na něj vrstvu asi centimetr silných plátků syrové brambory, které osolíme a okmínujeme. Na brambory položíme naklepanou kotletu, okořeníme ji a potřeme hořčicí. Kotletu pak pokryjeme salámem, kolečky cibule a navrch dáme slaninu. Alobal pevně uzavřeme a kotlety pečeme v troubě dvacet minut. Necháme je ještě čtvrt hodiny dojít a podáváme. Recept poslal Pavel Ostrý z Ostravy.