Recept pro tento den - 7.7.

Rada pro tento den

Z časopisu Receptář jsme dnes vybrali další předpisy na lahůdky z cuket. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Cukety můžeme například upravit jako rychlokvašky:
Potřebujeme asi patnácticentimetrové cukety, jedno balení nakládacího přípravku deko, osm tabletek cukerínu, tři lžíce medu, jednu velkou mrkev, jednu velkou cibuli, čtyři stroužky česneku, dva celé stvoly kopru, čtyři listy révy vinné a osm višňových lístků. Omyté cukety na několika místech propícháme vidličkou. Pečlivě je rovnáme do třílitrové sklenice a přitom je prokládáme kolečky mrkve, cibule, půlkami stroužků česneku, vinnými a višňovými listy a koprem. Pod hrdlem zajistíme cukety dřívkem a zalijeme je teplým nakládacím přípravkem deko, který připravíme podle návodu na obalu. Hlavní fígl spočívá v tom, že v láku kromě cukerínu rozpustíme také med. Hrdlo sklenice uzavřeme celofánem, který propícháme a sklenici postavíme na dva dny na sluníčko. Pak necháme cukety ještě tři dny rozležet v místnosti. Je třeba vydržet, teprve po oněch třech dnech je to to pravé! Recept poslal Ivan Veselý ze Žebráku.

V horkých letních dnech pak osvěží polévka z cuket:
Potřebujeme opět půl kila cuket, padesát gramů oleje, cibuli, devět deci drůbežího nebo zeleninového vývaru, jeden přírodní bílý jogurt, snítku čerstvé máty nebo lžíci máty sušené, sůl a pepř. Cuketu nakrájíme na malé kostky a cibuli nasekáme. Obojí za stálého míchání restujeme asi pět minut na oleji. Zalijeme vývarem, okořeníme mátou, podle chuti osolíme a opepříme. Necháme za mírné teploty asi 30 minut probublávat pod pokličkou. Vývar propasírujeme do polévkové mísy, vmícháme jogurt a vše vychladíme v lednici. Polévku podáváme s tmavým chlebem. Recept poslala Olga Štěpničková z Prahy dvě.