Recept pro tento den - 4.8.

Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali další předpisy na zpracování úrody ze zahrady.

Zmrzlé broskve:
Svůj recept na zmrzlé broskve poslala Martina Antalová z Odolena Vody. Na tři kila broskví potřebujeme litr vody, padesát čtyři deka cukru a kyselinu citronovou. Z vody a cukru svaříme nálev, který necháme vystydnout a poté jej ještě vychladíme v chladničce. Broskve jednotlivě spaříme ve vařící vodě, ihned je vyjmeme, oloupeme a odpeckujeme. Rozkrájíme je na osminky, které klademe těsně vedle sebe do nádobek a přeléváme vychlazeným nálevem, do kterého jsme předtím přidali ještě špetku kyseliny citrónové. Dáme zmrazit. Zmrzlé broskve používáme například do moučníků a zmrzlinových pohárů.

Zelenina v octě:
Další recept poslala Marie Nováková z Prahy a je na zeleninu v octě. Připravíme si jeden malý květák, tři mrkve, půl bulvy celeru, jednu ředkev, osm malých kukuřičných klasů, dvacet deka fazolových lusků, jednu okurku, patnáct perlových cibulek, čtyři šalotky, několik lístků estragonu, čtyři bobkové listy, dvě lžíce celého pepře, litr vinného octa a sůl. Zeleninu očistíme, nakrájíme a uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka. Zchladíme a necháme okapat. Pak zeleninu navrstvíme do zavařovacích sklenic, proložíme estragonem, bobkovým listem a pepřem. Ocet svaříme, necháme vychladnout, nalijeme na zeleninu a necháme odstát dvacet čtyři hodin. Potom ocet slijeme do hrnce a uvedeme do varu. Necháme vychladnout, opět nalijeme do sklenic, uzavřeme a uložíme v chladu.