Recept pro tento den - 4.7.

Rada pro tento den

Dnes jsme z červencového čísla časopisu Receptář vybrali předpisy na jídla z cuket. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Výborné k zapékání jsou italské odrůdy cuket s kulatými plody, které jsou u nás novinkou. Vhodné jsou mladé cukety o průměru deset až patnáct centimetrů. Odřežeme jejich vrchní část, lžící vybereme jádřinec tak, abychom nepoškodili dužninu a slupku plodu. Dutinu naplníme směsí masa se zeleninou a bylinkami, můžeme přidat sýr, kečup... Fantazii a chutím se zkrátka meze nekladou. Naplněné plody pak naskládáme na plech a zapečeme v rozehřáté troubě doměkka. Je to skutečná delikatesa.

Plamínek:
Potřebujeme dvě středně velké cukety, pět cibulí, osm stroužků česneku, kilo rajčat, tři lžíce sójové omáčky, dvě lžíce zázvoru, jednu lžíci pálivé papriky a sůl podle chuti. Cukety oloupeme, vydlabeme a nastrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky a rajčata rozkrájíme. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme česnek, rajčata, cuketu, sójovou omáčku a koření. Dusíme, až směs zhoustne. Polovinu směsi rozmixujeme, smícháme s druhou polovinou a plníme do skleniček. Tato pálivá směs je výborná k masům, ale i na topinky.

Na závěr ještě recept na cuketovou sekanou:
Potřebujeme půl kila cuket, deset deka tvrdého sýra, deset deka salámu, jedno vejce, deci oleje, dvě deci dětské krupičky, dvě deci polohrubé mouky, jednu mrkev, cibuli, česnek podle chuti, pepř, sůl, majoránku a kmín. Všechny ingredience nastrouháme, okořeníme a smícháme. Vymazaný plech vysypeme strouhankou, rozetřeme směs a pečeme v troubě asi tři čtvrtě hodiny. Podáváme s bramborem nebo chlebem a zeleninovým salátem.