Recept pro tento den - 4.5.

Rada pro tento den

Z květnového menu časopisu Receptář jsme dnes vybrali předpisy z čerstvých jarních rostlin. První recept je na zeleninovou polévku s kopřivovým svítkem od Blanky Snášelové z Prosenice. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Potřebujeme dvě deci mléka, dvě vejce, sůl, muškátový květ, litr zeleninového vývaru, pět deka mražené cukrové kukuřice, dvě naťové cibulky, kostku masoxu a hrnek nasekaných mladých kopřiv. Kopřivy opereme a nadrobno nasekáme. Poté v mléce rozšleháme vejce, osolíme, ochutíme špetkou muškátového květu a vmícháme nasekané kopřivy. Směs vaříme asi patnáct minut ve vodní lázni. Hotový svítek necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Do vroucího zeleninového vývaru vsypeme kukuřici a asi pět minut ji povaříme. Zatímco se kukuřice vaří, očistíme a na kolečka nakrájíme cibulky, které přisypeme do vývaru. Svítek nakrájíme, rozdělíme na talíře, přelijeme polévkou a ozdobíme sekanou petrželkou.

Recepty na jednoduchá jídla z mladých pampeliškových listů poslala Marie Řeháková z Jaroměře. Pampeliškový salát připravíme tak, že omyté mladé lístky pampelišky pokrájíme a přelijeme je sladkokyselým nálevem z octa nebo citronu, který ještě lehce zakápneme olejem. Recept na pampeliškový špenát je rovněž velmi jednoduchý. Čerstvé mladé listy pampelišek a kopřivy dvoudomé opereme, rozsekáme, spaříme a umeleme na masovém strojku. Směs pak dusíme na cibuli zpěněné na kousku másla, dochutíme solí, pepřem a česnekem. Pampeliškový špenát je výbornou a zdravou přílohou k masu.

Pokud jste si recepty nestihli podrobně poznamenat, najdete je spolu s dalšími zajímavými předpisy v květnovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách praha.rozhlas.cz