Recept pro tento den - 3.8.

Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali dva jednoduché předpisy na úpravu jeřabin od Olgy Štěpničkové z Prahy.

Rosol z jeřabin:
První recept je na rosol z jeřabin. Potřebujeme plody jeřábu sladkoplodého a želírovací cukr. Oprané bobule nasypeme v nižší vrstvě do širokého rendlíku a zalijeme vodou jen tolik, aby byly ponořené. Jeřabiny zvolna vaříme pod pokličkou až se úplně rozvaří. Další hrnec přikryjeme sítem, které můžeme ještě vyložit gázou, plátnem nebo rozloženým filtrem na kávu. Změklé jeřabiny přes ně necháme překapávat (nejlépe přes noc). Čirou šťávu zvolna přivedeme opět k varu a necháme ji co nejvíce odpařit. Postupně vmícháme želírovací cukr (na jedno kilo šťávy padesát až šedesát deka cukru) a mícháme, dokud směs nezrosolovatí. Ještě horký rosol plníme do skleniček. Jeřabiny můžeme také velmi jednoduše upravit jako okurky. Oprané a čisté jeřabiny plníme do skleniček, zalijeme je klasickým okurkovým nálevem a sterilujeme asi dvacet minut při teplotě osmdesát stupňů Celsia.

Ořechy v medu:
A na závěr předpis na ořechy v medu od Blanky Snášelové z Prosenice. Potřebujeme půl kila ořechových jader, čtvrt litru vody, jednu lžíci jablečného octa, tři lžíce pískového cukru a dvacet deka medu. Vodu svaříme s octem a cukrem a do vroucího sirupu vhodíme ořechová jádra. Promícháme a necháme vychladnout na sedmdesát stupňů Celsia. Poté vmícháme med a směsí naplníme sklenice. Sladké ořechy můžeme mlsat přímo ze sklenice, nebo přidávat do pohárů či ovocných salátů.