Recept pro tento den - 3.7.

Rada pro tento den

Cukety u nás zdomácněly. Důvodů je spousta, cukety jsou oblíbené mimo jiné proto, že jejich pěstování zvládne i úplný začátečník a v kuchyni jsou univerzální a patří k nejzdravější zelenině. Obsahují vitamin C, B1 a B2, vápník, železo, selen a beta-karoten. Čtěte celý článek - kliknutm na titulek.

- Mnohé z těchto zdraví prospěšných látek se nacházejí bezprostředně pod slupkou, proto bychom měli cukety připravovat pokud možno dobře umyté, ale neloupané. Příprava by měla být v každém případě co nejkratší a nejšetrnější. - Cukety jsou zvláště vhodné pro redukci váhy - sto gramů obsahuje pouze čtrnáct kilokalorií! - Nejvhodnější ke konzumaci jsou cukety dlouhé zhruba 15 cm bez vyvinutých semen a jádřince - mají nejlahodnější chuť, neobsahují tolik vody a je v nich nejvyšší koncentrace zdraví prospěšných látek. Cukety můžeme smažit, grilovat, dají se z nich připravit bramboráky, vlastně "cukeťáky", můžeme je nakládat, dát do buchet, chutnají i syrové jako součást salátů...

- Využít můžeme i květ cukety, který se dá připravovat nejrůznějšími způsoby - například smažit v těstíčku nebo zapékat. - Cukety nikdy neodřezáváme nožem, ale ukroutíme stopku plodu u lodyhy. Buněčná šťáva, která ulpí na noži totiž může obsahovat zárodky nebezpečných viróz, které mohou napadnout další rostliny. Při sběru cuket jsou nezbytností košile s dlouhými rukávy i kalhoty, které nás ochrání před nepříjemnými ostny na stopkách i žilkách listů cuket. - V chladu a tmě vydrží cukety čerstvé 3 až 5 dní - neměli bychom je však skladovat v lednici nebo v blízkosti rajčat či jablek: ty vylučují etylén, který způsobuje, že se cukety rychleji kazí.