Recept pro tento den - 31.7.

Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali předpis na zdravý sirup od Hedviky Glocové z Jaroměřic, který byl oceněn jako recept měsíce.

zdravý sirup:
Základem sirupu je červená řepa. Na kilo a půl červené řepy potřebujeme čtyři litry vody, tři kila cukru krystal, deset deka kyseliny citronové, dva gramy (jedno balení) kyseliny sorbové a malinovou nebo jahodovou tresť. Syrovou červenou řepu oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a vaříme ve čtyřech litrech vody asi čtvrt hodiny. Vývar přecedíme, přidáme cukr, obě kyseliny, tresť, vše přivedeme k varu, krátce povaříme a sirup naplníme do připravených láhví.

V novém srpnovém Receptáři nás zaujaly další zdravé recepty. Například předpis na pikantní meruňky:
od Marty Kocourkové z Dolního Metelska. Na dvě kila meruněk (lépe menších) potřebujeme šest hřebíčků, tři deci bílého vinného octa, jednu vrchovatou lžíci barevného pepře a dvě deci medu. Všechny přísady povaříme pět minut v hrnci, pak přidáme celé meruňky a vaříme je dalších pět minut. Pozor meruňky nesmíme rozvařit! Obsah hrnce plníme do horkých skleniček a uzavřeme. Podáváme k masu namísto klasických zavařených okurek.

A na závěr ještě přidáme předpis na paprikovou směs:
od Karly Kůrkové z Tovačova. Potřebujeme kilo a půl červené kapie, jednu cibuli, jednu větší mrkev, jeden větší brambor, šest až osm stroužků česneku, čtvrt litru oleje, deci octa, pět deka cukru, jednu lžíci plnotučné hořčice, půl lžíce soli a trochu nastrouhaného křenu. Zeleninu pomeleme současně s česnekem (kdo má rád ostřejší chuť, může přidat ještě feferonku), přidáme olej, ocet a cukr a dusíme půl hodiny. Potom vmícháme hořčici, sůl a křen. Prohřejeme, horké plníme do skleniček, které ihned uzavřeme - nemusíme sterilovat. Směs je výborná na špagety, k párkům nebo na chléb s máslem.