Recept pro tento den - 30.8.

Rada pro tento den

Dnes jsme z nabídky časopisu Receptář vybrali předpisy pro milovníky polévek. Všechny recepty poslal Ivan Veselý ze Žebráku.

Kopřivová cibulačka
Potřebujeme dva svazečky čerstvé cibulky, dvě lžíce nasekaných kopřiv, jedno vejce, půl kostky masoxu, deset gramů sádla, lžičku vegety a sůl. Drobně nasekanou cibulku i s natí a masox vhodíme do třičtvrtě litru vroucí vody a necháme asi deset minut povařit. Pak přidáme vegetu, vmícháme rozšlehané vejce, sádlo a nakonec kopřivy. Podle chuti dosolíme.

Skopová polévka
Potřebujeme čtyřicet deka skopových ořezků, třicet deka zeleného hrášku, jednu mrkev, čtvrtku menšího celeru, jednu petržel, jednu větší cibuli, jednu lžíci másla, deci smetany a sůl. Maso uvaříme a nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a hrášek, vše podlijeme troškou vývaru a v troubě dusíme doměkka. Poté hrášek se zeleninou propasírujeme přes síto, zalijeme zbylým vývarem, přidáme maso, necháme přejít varem a na chvíli odstavíme. Nakonec do polévky vmícháme smetanu. Polévku podáváme s bílým pečivem.

Rýžová polévka se skopovým masem
Potřebujeme čtyřicet deka skopového boku s kostí, jednu mrkev, kousek celeru, jednu petržel, kousek kapusty, jednu malou cibuli, jednu lžíci másla, tři lžíce rajského protlaku, špetku sladké papriky, sůl, hladkou mouku, šest deka rýže, jeden šálek kyselého mléka, dvě vejce a zelenou petrželku. Do osolené vody dáme vařit nasekané maso i s kostí. Nakrájenou zeleninu a cibuli zpěníme na másle, zaprášíme ji paprikou, vmícháme protlak a vše přidáme k z poloviny uvařenému masu. Poté vsypeme spařenou rýži a vše uvaříme doměkka. V kyselém mléku rozšleháme vejce s hladkou moukou, přidáme trošku vývaru a na kraji plotny povaříme. Pak směs zašleháme do polévky. Podáváme ji ozdobenou zelenou petrželkou.