Recept pro tento den - 30.6.

Rada pro tento den

Návod, jak upéci svatební koláče, jsme uvedli nedávno ve vysílání Receptů pro tento den. Dnes prozradíme tři další zajímavé recepty které do redakce Receptáře zaslala Jaroslava Bulíčková z Borohrádku.

Svatební koláčky č. 1:
Potřebujeme kilogram polohrubé mouky, osmnáct kostek cukru, deset deka droždí, dvanáct lžic mléka, jedno máslo, jedno balení stoprocentního tuku a čtyři žloutky. Ze všech ingrediencí zaděláme těsto, z něhož hned tvoříme malé kuličky. V každé kuličce vytvoříme důlek, který naplníme klasickou makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní.

Svatební koláčky č. 2:
Potřebujeme tři čtvrtě kila hladké mouky, čtvrt kila výběrové polohrubé mouky, dvacet deka cukru, deset deka sádla, deset deka másla, čtyři žloutky, pět deka droždí, půl litru mléka, sůl, jeden uvařený a nastrouhaný brambor, rum a citronovou kůru. Z mouky a dalších ingrediencí zaděláme těsto a ihned z něj tvarujeme koláčky, které plníme tradičními náplněmi. Po upečení ještě horké koláčky kropíme rumem a obalujeme v cukru s vanilkou.

Svatební koláčky č. 3:
Připravíme si jednu šlehačku, tři deka droždí, dva žloutky, jednu heru, půl kila polohrubé mouky, špetku soli. Z ingrediencí zaděláme těsto, ze kterého ihned tvoříme malé kuličky. V každé vytvoříme důlek, který plníme náplní podle chuti. Upečené horké koláčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

A na závěr několik užitečných tipů - Do některých náplní svatebních koláčků používáme rozinky, které vypereme a přes noc namočíme do rumu. - Na jeden kilogram mouky můžeme přidat jeden větší ve slupce vařený brambor, který nastrouháme najemno. Koláče nebo buchty jsou pak velice dobré a kypré.