Recept pro tento den - 29.9.

Rada pro tento den

V létě jednoduchá večeře, v zimě voňavá připomínka prázdnin - ano, tím vším vše může být houbové jídlo. Z mnoha různých receptů jsme ze speciálního vydání časopisu Receptář nazvaném Podzimní kuchyně dnes vybrali předpisy na vánoční polévku naší babičky a na dršťkovou polévku z kotrče kadeřavého. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Vánoční polévka naší babičky
Potřebujeme hrst sušených hub, dvě lžíce švestkových povidel, jednu cibuli, sůl, mletý pepř, tuk a hladkou mouku na jíšku, kelímek zakysané smetany, lžičku sladké papriky, trošku cukru, kostku masoxu, citrónovou šťávu nebo ocet a zelenou petržel. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme mouku, papriku a uděláme řidší jíšku. Rozmícháme ji v 1/2 l vody s masoxem, vložíme předem namočené houby, vmícháme povidla, osolíme, opepříme. Na závěr přidáme ocet a smetanu. Polévku necháme 12 hodin odležet a podáváme horkou, posypanou petrželkou.

Dršťková z kotrče
Potřebujeme 35 dkg kotrče kadeřavého, 8 dkg kořenové zeleniny, cibule, dva stroužky česneku, dvě lžíce sádla, kostku masoxu, hladkou mouku, sladkou i pálivou papriku, pepř, majoránku, zázvor, kmín a sůl. Dorůžova osmaženou cibulku zasypeme po lžičce sladké a pálivé papriky a když zapění, nepatrně ji podlijeme horkou vodou. Dobře umytého kotrče (nejlepší je použít sprchu) rozsekáme na drobné kousky, nasypeme na cibuli, přidáme vývar, půl lžičky zázvoru, kmín, sůl, pepř a vaříme. Nahrubo nastrouhanou zeleninu osmažíme dozlatova, zasypeme asi lžící mouky, osmahneme, podlijeme a přidáme do polévky. Dobře provaříme. Když je kotrč měkký, polévku dochutíme utřeným česnekem a majoránkou.

Logo