Recept pro tento den - 29.8.

Rada pro tento den

Dnes jsme z nabídky časopisu Receptář vybrali předpisy na různé saláty.

Vaječný salát
Na šest natvrdo uvařených vajec potřebujeme jednu cibuli, jednu lžíci vinného octa nebo citronové šťávy, čtyři lžíce majonézy, půl deci smetany, jednu lžíci ostré hořčice, jednu lžičku kari, sůl, mletý černý pepř, tři rajčata a řeřichu na ozdobení. Vejce oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na středně silná kolečka a promícháme ji s vejci. Vinný ocet nebo citronovou šťávu smícháme se smetanou, hořčicí a majonézou, zálivku osolíme, opepříme, dochutíme kari a přelijeme jí vaječný salát. Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, řeřichovou nať odstřihneme nůžkami, omyjeme a osušíme. Salát pak ozdobíme plátky rajčat a řeřichou. Recept poslala Blanka Snášelová z Prosenice.

Barevný cibulový salát
Potřebujeme stejné množství bílé a červené cibule, kterou nakrájíme na kolečka. Abychom snížili silné cibulové aroma, pokrájenou cibuli zalijeme vroucím nálevem z vody, několika kapek vinného octa nebo citronové šťávy. Do salátu přidáme kvalitní olej, salát osolíme, osladíme a necháme odležet. Pokud chceme dosáhnout obzvláště působivého vzhledu, promícháme salát s uvařenými barevnými těstovinami, které nejen zvýrazní barevnost salátu, ale harmonicky sladí i jeho chuť. Recept poslala Olga Štěpničková z Prahy.

Salát s nivou
Potřebujeme dvě natvrdo uvařená vejce, po patnácti dekagramech nivy, dietního salámu a debrecínky, jednu větší cibuli, kyselou okurku, tatarskou omáčku a pepř. Všechny ingredience nakrájíme na malé kousky, cibuli obzvlášť najemno. Vše smícháme, opepříme, vmícháme tatarskou omáčku a dáme vychladit. Předpis poslala Eliška Pospíšilová z Prahy.