Recept pro tento den - 29.6.

Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali návod, jak si připravit maggi z libečku a předpis na mrkvové muffinky.

Maggi z libečku:
Zelené natě je všude tolik, že ji při běžném vaření nestačíme spotřebovat. Zelené bylinky můžeme uchovat zamrazené, sušené nebo je také můžeme konzervovat solí. Při vaření však musíme pamatovat na to, že nejdřív přidáme nasolené bylinky a teprve pak pokrm dosolujeme na konečnou chuť. Maggi z libečku připravíme tak, že čerstvě utržené byliny opláchneme a osušíme, listy i tenčí stonky nakrájíme najemno a přidáme najemno nakrájené listy kopřivy. Poměr je následující: na čtyři díly libečku přidáme jeden díl kopřivy. Na dvoulitrovou misku nakrájených bylinek přidáme asi 4-5 polévkových lžic soli a promícháme. Po několika minutách můžeme směsí plnit sklenice s uzávěrem - například skleničky od tatarské omáčky. Bylinky v nádobě pěchujeme podobně jako když nakládáme do soudků zelí. Bylinky poté pustí šťávu, která má chuť maggi. Na bylinkovou směs ve sklenici můžeme ještě nalít jednu až dvě lžíce oleje. Směs vydrží v lednici i bez oleje velmi dlouho. V zimě se nám zelené bylinky hodí do bramboraček a gulášových polévek nebo i pod maso. Návod poslala Zdeňka Sikorová z Bystřice.

Mrkvové muffinky:
Na přípravu patnácti kusů potřebujeme čtvrt kila najemno nastrouhané mrkve, patnáct deka moučkového cukru, dvě vejce, deset deka oleje, čtvrt kila polohrubé mouky, tři čtvrtě balíčku prášku do pečiva a na ozdobení strouhaný kokos a marmeládu - nejvhodnější je rybízová. Cukr utřeme s vejci, přidáme mrkev, olej a mouku s práškem do pečiva. Formu na muffinky vyložíme papírovými košíčky na pečení a plníme těstem do tři čtvrtin výšky. Pečeme dorůžova při 150 °C. Vychladlé muffinky potřeme marmeládou a posypeme kokosem. Recept poslala Blanka Snášelová z Prosenice.