Recept pro tento den - 28.8.

Rada pro tento den

Dnes jsme z nabídky časopisu Receptář vybrali předpisy na jídla z jehněčího masa Jehněčí s brusinkovou omáčkou.

Na kilo jehněčího masa potřebujeme deset deka anglické slaniny, pět stroužků česneku, čtyři větvičky rozmarýny, olivový olej a sůl. Na omáčku si pak připravíme dvě deci červeného vína, dvě lžíce másla a dvě lžíce brusinkové zavařeniny. Jehněčí maso potřeme česnekem rozetřeným se solí, vložíme do pekáčku a podlijeme troškou vody a oleje. Přidáme nakrájenou slaninu a rozmarýnu a pod pokličkou pečeme při 150 stupních asi tři čtvrtě hodiny. Maso občas podléváme a obracíme, před koncem pečení nádobu odkryjeme a maso dopečeme dočervena. Maso vyndáme, vypečený tuk z masa a slaniny slijeme a už dále nepoužíváme. Do pekáčku přilijeme trošku horké vody a vypečenou šťávu odvaříme. Přidáme víno, brusinky a máslo, vše necháme přejít varem a přecedíme. Maso naporcujeme a na talíři přelijeme omáčkou. Recept poslala Monika Králíčková z Litně.

Jehněčí s jablečnou omáčkou
Základ připravíme stejně jako na guláš: větší kusy jehněčího masa nakrájíme na stejné větší kostky, nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na vhodném tuku, přidáme maso a za stálého míchání zprudka opečeme. Osolíme, okořeníme mletým zázvorem a rozlámaným bobkovým listem, podlijeme vroucí vodou a pod pokličkou dusíme, dokud maso mírně nezměkne. Poté přidáme oloupaná nakrájená jablka, zasypeme lžící strouhanky a pokrm dusíme doměkka. Jablka můžeme použít i s jádřinci, využijeme méně kvalitní uskladněná jablka z loňské úrody. Měkké maso vyjmeme z rendlíku, omáčku propasírujeme přes cedník a znovu přivedeme k varu. Zalijeme sladkou netučnou smetanou a necháme prohřát. Podáváme s vařenými brambory nebo suchou bramborovou kaší - stačí našťouchané brambory. Předpis poslala Olga Štěpničková z Prahy.