Recept pro tento den - 28.7.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme další zajímavé recepty na houbové lahůdky od čtenářů Receptáře. Tentokrát jsou od Olgy Valentové z Borotína.

Cuketový nákyp s houbami:
Potřebujeme osmdesát deka cuket, dvacet deka tvrdého sýra, dvacet deka salámu, třicet deka hub, dvě cibule, olej, pět vajec, majoránku, česnek, pepř, sůl a strouhanku. Cuketu oloupeme, zbavíme jader a nastrouháme. Smícháme ji s houbami, které jsme předtím podusili na cibulce, přidáme nadrobno pokrájenou uzeninu, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, žloutky, strouhanku a nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nákyp pečeme tři čtvrtě hodiny až hodinu v dobře vymazaném pekáči vysypaném strouhankou.

Falešná dršťková:
Potřebujeme čtyřicet deka hlívy ústřičné, dvě cibule, olej nebo sádlo, pět stroužků česneku, sůl, mletý pepř, papriku, majoránku, kmín, masový vývar (bujón), a jíšku. Na oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli, vmícháme do ní papriku, zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Hlívu ústřičnou nakrájíme na proužky, přidáme je do vařícího vývaru, osolíme a opepříme, přidáme kmín. Houbu vaříme, dokud nezměkne. Ke konci polévku dochutíme rozetřeným česnekem a majoránkou. Polévku zahustíme hotovou jíškou.