Recept pro tento den - 28.6.

Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali předpisy na jídla z cukety od čtenářů časopisu Receptář.

Cukety na orientální způsob:
Potřebujeme jednu střední cuketu, jednu cibuli, jednu zelenou papriku, tři rajčata, olej, čtyři polévkové lžíce kečupu, tři stroužky česneku, půl lžičky cukru, kari koření, mletou papriku, vegetu, pepř, zakysanou smetanu, petrželovou nať, oregano, bazalku. Oloupanou cuketu zbavíme jader a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji. Přidáme cuketu, osolíme, opepříme, dochutíme vegetou, kari, cukrem a dusíme deset až patnáct minut. Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, papriku, nasekaný česnek a kečup. Chvíli dusíme - zelenina nemá být rozvařená. Před podáváním každou porci zalijeme zakysanou smetanou, do které jsme vmíchali prolisovaný česnek a bylinky. Recept poslala Vlastimila Kušková z Březové.

Cuketové překvapení ve slanině:
Připravíme si čtyři cukety, anglickou slaninu, mozzarellu, skleničku rajského protlaku, tři stroužky česneku, jednu lžíci nasekaného tymiánu, lžičku cukru, sůl, pepř, případně špetku chili. Cukety vložíme do vroucí vody, povaříme je asi čtyři až pět minut a pak je zchladíme studenou vodou. Rajský protlak smícháme s utřeným česnekem a kořením. Cukety dvakrát po délce rozřízneme, potřeme pastou a každou obalíme třemi plátky slaniny. Vložíme do zapékací nádoby a zapékáme, dokud slanina nezesklovatí. Pak cukety pokryjeme na plátky nakrájenou mozzarellou a dopečeme. Recept poslala Božena Tlapáková, Huntířov.