Recept pro tento den - 2.8.

Rada pro tento den

Zpracováváte sami úrodu ze zahrady? Možná se vám budou hodit tipy pro zavařování, které jsme našli v srpnovém čísle časopisu Receptář. Tyto jsou od Elišky Křížovské ze Svitav.

Marmeláda z mikrovlnné trouby:
Odpeckované meruňky nejdříve rozvaříme v papiňáku, řídkou hmotu přelijeme do varné misky a dáme odpařit na čtvrt hodiny do mikrovlnné trouby, kterou nastavíme na nejvyšší stupeň. Odpařenou hustou hmotu slijeme do hrnce, přidáme želírovací cukr, rozvaříme a nalijeme do sklenic. Paní Křížovská píše, že takto zpracovala velkou úrodu ovoce, celý postup musela několikrát opakovat, ale bez dlouhého stání u plotny a míchání. Také nezašpinila ani kuchyňskou linku, ani sporák, a barva marmelády zůstala jasně oranžová. Stejným postupem se dají připravit také kčupy. Jak při zavařování udržet čisté sklenice? Velmi vhodné jsou například skleničky od dětské výživy. Abychom jejich okraje nepolili marmeládou, místo trychtýře použijeme pevný plastový kelímek od jogurtu, který je zúžený ke spodnímu okraji. Dno kelímku totiž přesně zapadne do hrdla skleniček, stačí dno odříznout nožem, kelímek nasadit na skleničku a nalévat hotovou marmeládu malou sběračkou. Skleničky zůstanou naprosto čisté.

Slaný kompot:
Dalším tipem Elišky Křížkovské jsou slané kompoty - místo cukru při zavařování použijeme sůl. Zavařovací sklenice plníme co nejúsporněji, aby v nich ovoce zabralo co nejvíce místa. Na každou sedmidecilitrovou sklenici přidáme špetku soli a ovoce zalijeme studenou převařenou vodou. Zavíčkujeme a obvyklým způsobem sterilujeme. Autorka píše, že sůl "vytáhne" sladkost z ovoce a kompot je přirozeně sladký. Lze ho konzumovat už za šest týdnů a vydrží i tři roky. Nejvíce se prý osvědčily takto připravené kompoty z lesních plodů - malin a borůvek.