Recept pro tento den - 27.7.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme další zajímavé recepty na houbové lahůdky od čtenářů Receptáře. Tentokrát jsou od Karly Kůrkové z Tovačova.

Kapr na houbách:
Připravíme si čtyři porce kapra, čtyřicet deka hub, dvě cibule, kmín, sůl, pepř, olej, worčesterskou omáčku a citronovou šťávu. Porce staženého kapra opepříme, pokapeme worčesterskou omáčkou a necháme asi půl hodiny odležet. Na lžíci oleje orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky pokrájené houby, podlijeme několika lžícemi vody nebo netučného vývaru z kostí a vložíme porce ryby, které posypeme drceným kmínem. Nádobu přikryjeme pokličkou a pokrm dusíme doměkka. Porce kapra na talíři pokapeme citronovou šťávou a podle chuti osolíme. Podáváme s vařenými brambory.

Houbové karbanátky:
Potřebujeme třicet deka hub, tři vejce, pět deka másla, deci a půl mléka, jednu cibuli, strouhanku, hladkou mouku, muškátový oříšek, majoránku, sůl, pepř a olej. Na másle (ale můžeme použít i jiný tuk) necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky rozkrájené houby, které podusíme do poloměkka. Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme je mlékem a necháme je v něm rozmočit. Rozmočené žemle vmícháme do vychladlých hub a směs ochutíme špetkou muškátového oříšku, majoránkou, solí a pepřem. Těsto spojíme dvěma rozšlehanými vejci, podle potřeby je zahustíme strouhankou a necháme je v chladničce ztuhnout. Z houbové hmoty tvarujeme placičky, které obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Houbové karbanátky pak osmažíme na rozpáleném oleji nebo na sádle.