Recept pro tento den - 26.9.

Rada pro tento den

Z mnoha různých receptů, které najdeme ve speciálním vydání časopisu Receptář nazvaném Podzimní kuchyně, jsme vybrali předpisy na zajímavé zahraniční pokrmy ze zelí. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Alsaské zelí
Potřebujeme 60 dkg kysaného zelí, 20 dkg anglické slaniny, 40 dkg uzeného masa, 10 dkg cibule, 1 dcl oleje, 15 dkg slaniny, 40 dkg brambor, 4 dcl bílého vína, sůl, bílý pepř a bobkový list. Rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájené zelí, zalijeme vínem a dusíme 90 - 120 minut. Přidáme bobkový list, pepř a sůl. Mezitím nakrájíme na plátky menší brambory i se slupkou a opečeme je dozlatova. Když je zelí měkké, přendáme je do pekáčku a střídavě prokládáme plátky anglické slaniny, uzeného a brambor. Zapečeme přibližně na 30 minut.

Červené zelí s brusinkami (Holandsko)
Potřebujeme 1 kg červeného zelí, tři cibule, tři jablka, tři lžíce brusinek, dva hřebíčky, stroužek česneku, sůl, pepř, cukr, kmín, 1/4 l červeného vína, tři lžíce oleje a dvě lžíce octa. Nakrájenou cibuli a třený česnek osmahneme na tuku, osolíme, okořeníme, přidáme na nudličky nakrájené zelí, na kostičky nakrájená jablka a ostatní ingredience. Dusíme doměkka a podle potřeby podléváme vodou. Podáváme jako přílohu k vepřové pečeni a ke zvěřině.

Logo

Zelný prejt (Maďarsko)
Potřebujeme 1/4 kg zelí, 20 dkg hrubě mletého salámu, dvě žemle, mléko, malou cibuli, dvě vejce, sůl, majoránku, pepř, zázvor, tři stroužky česneku. Na nudličky nakrájené zelí spaříme, necháme je okapat a smícháme je s mletým salámem, v mléce namočenými žemlemi, jemně nakrájenou cibulí, rozšlehanými vejci, solí, kořením a prolisovaným česnekem. Zelný prejt upečeme v sádlem vymazané a strouhankou vysypané misce.

Logo