Recept pro tento den - 26.7.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme další zajímavé recepty na houbové lahůdky od čtenářů Receptáře. Z hub se dá připravit ledacos - například:

Houbové klobásy:
Josef Rychtářík z Meclova je dělá podle starého rodinného receptu. Potřebujeme kilo hub, deset deka sádla, čtyři vejce, patnáct deka anglické slaniny nebo uzeného moravského masa, jednu cibuli, mletý pepř, sůl, střívka na klobásy a slabý potravinářský provázek nebo špejle. Očištěné a omyté houby umeleme v mlýnku na maso a promícháme je s jedním vejcem. Ostatní vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme je nadrobno. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme ji s pokrájeným vejcem do houbové masy, kterou osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Přidáme pokrájenou slaninu nebo moravské uzené, znovu promícháme a směsí plníme střívka, která podvazujeme nebo špejlujeme. Klobásy vložíme do velkého hrnce s vodou - musí být studená, nikdy teplá - a vodu pozvolna přivedeme do varu. Klobásy vaříme na mírném ohni deset až dvanáct minut. Var musí být opravdu mírný, při prudším varu by střívka praskla. Hotové klobásy jsou dobré například s bagetou či jiným pečivem. Pozor, houbové klobásy nezapíjíme pivem ani jinými alkoholickými nápoji. Josef Rychtářík poslal i další houbový recept.

Smažené růžovky s bagetou:
Kloboučky očištěných růžovek, kterým houbaři také říkají masáky, nakrájíme na proužky a osmažíme je na zpěněné cibulce. Osmažené houby posypeme mletým kmínem, mírně osolíme a ještě vlažnou směsí plníme rozříznuté bagety. Směs v bagetě můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a nasekanou zelenou natí, poklást listovým salátem či plátky nakrájených rajčat.