Recept pro tento den - 26.4.

Rada pro tento den

Dnes pro vás máme recepty na dvě sladké dobroty: na smetanové čokoládové kuličky a zapečená jablka. Oba jsou od čtenářky časopisu Receptář Marie Mikové z Opatova.

Smetanové čokoládové kuličky
Na dvacet čokoládových kuliček budeme potřebovat 250 g hořké čokolády, 250 ml smetany, dvě lžíce rumu a jeden balíček vanilkového cukru. Na ozdobu budeme potřebovat trošku kakaa, nastrouhanou čokoládu a moučkový cukr. Smetanu povaříme a rozlámeme do ní po malých kouscích čokoládu. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Krátce povaříme, přikryjeme a necháme vychladnout tak, aby se hmota dala formovat. Pak si ruce poprášíme kakaem a formujeme kuličky. Hotové obalíme ve strouhané čokoládě a posypeme moučkovým cukrem. Kuličky vkládáme do papírových košíčků.

Zapečená jablka
Na čtyři porce potřebujeme 700 g kyselejších jablek, 250 ml mléka, 200 g smetany, 100 g rozinek, 100 g celozrnných sušenek, 100 g lískových ořechů, jednu lžíci cukru, dvě lžíce mleté skořice. Jablka rozkrájíme na čtvrtky, oloupeme, vykrojíme z nich jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Plátky naskládáme šupinovitě do mělké zapékací formy. Mléko rozšleháme se smetanou a vejcem a nalijeme na jablka. Posypeme rozinkami. Sušenky rozdrobíme a ořechy nahrubo nasekáme. Obojí smícháme s cukrem a nasypeme na jablka. Pečeme ve střední nepředehřáté troubě při sto osmdesáti až dvou stech stupních Celsia asi půl hodiny, až jablka zhnědnou a vsáknou do sebe veškerou tekutinu.