Recept pro tento den - 25.9.

Rada pro tento den

Z mnoha různých receptů, které najdeme ve speciálním vydání časopisu Receptář nazvaném Podzimní kuchyně, jsme vybrali předpisy na další zajímavé pokrmy ze zelí. Tentokrát to budou zelné saláty. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Utopencův zelný salát
Potřebujeme sáček kysaného zelí, tři cibule, pět špekáčků, tři kyselé okurky, jednu červenou papriku nebo feferonku, tři lžíce oleje, cukr, ochucený ocet (koprový nebo estragonový), nahrubo tlučený pepř a lžičku hořčičného semínka. Zelí vymačkáme, pokrájíme a přidáme do něj na kostičky nakrájenou cibuli. Zalijeme olejem, ve vodě rozpuštěným cukrem a ochuceným octem. Přidáme papriku nebo feferonku, pepř a lžičku hořčičného semínka. Oloupané špekáčky nakrájíme na kolečka, okurky na kostičky a vše vmícháme do zelného salátu. Necháme v lednici dva až tři dny rozležet.

Dračí dech
Potřebujeme hlávku pekingského zelí, jarní cibulku, naložené kyselé houby, pět stroužků česneku, pražené mandle, čerstvou červenou papriku (může být i naložená). Dále krupicový cukr, ocet, sůl a pikantní olej. Zelí nakrájíme na tenké nudličky, spaříme je horkou vodou a promícháme s okapanými houbami, nakrájenou cibulkou a utřeným česnekem. Ochutíme, znovu promícháme, ozdobíme několika proužky červené papriky a praženými mandlemi.

Salát z kysaného zelí s pomeranči
Potřebujeme půl kila kysaného zelí, dva pomeranče, svazek pažitky, pět deka hrozinek, deci kyselého mléka, lžíci jablečného octa, špetku mletého kmínu, sůl, půl lžíce zeleného pepře (čerstvého nebo naloženého), lžíci oleje, sedm a půl deka nesolených pistácií. Připravíme zálivku z kyselého mléka, jablečného octa, kmínu a soli. Okapané zelí překrájíme, dílky oloupaných pomerančů nakrájíme na menší kousky, pažitku nasekáme nadrobno, přidáme namočené hrozinky, zelený pepř a promícháme. Na oleji osmahneme pistácie a salát jimi posypeme.