Recept pro tento den - 25.8.

Rada pro tento den

Na víkend jsme dnes z časopisu Receptář vybrali něco sladkého pro slavnostní příležitost.

Jablkový dort
Potřebujeme dvanáct a půl deka hladké mouky, pět deka másla nebo hery, pět deka moučkového cukru, jedno vejce, třetinu balení kypřicího prášku do pečiva a špetku soli. Jablečnou náplň připravíme z kilogramu jablek, dvou balíčků skořicového cukru, deci a půl studené vody, jednoho balení vanilkového pudinku. Na šlehačkovou náplň potřebujeme jednu kávovou lžičku želatiny, dvě polévkové lžíce studené vody, dvě a půl deci šlehačky a strouhanou čokoládu. Z mouky a dalších surovin zpracujeme těsto, naplníme jím vymazanou formu a dáme péci na dvacet až pětadvacet minut. Mezitím si připravíme náplň. K oloupaným a najemno nastrouhaným jablkům přidáme skořicový cukr a podusíme je. Pak do nich přidáme pudink rozmíchaný ve vodě a vše uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou směs nalijeme na upečený korpus. Poté necháme ve vodě nabobtnat želatinu, rozpustíme ji ve vodní lázni a necháme vychládat. Šlehačku vyšleháme dotuha a opatrně do ní přidáme dosud vlažnou želatinu. Na vychladlou jablkovou náplň navršíme šlehačku, kterou ještě dozdobíme strouhanou čokoládou. Dort necháme v ledničce dobře ztuhnout. Recept je od Marie Kalinové z Dolního Žďáru.

Harlekýn
Potřebujeme čtrnáct deka krystalového cukru, tři vejce, dvě lžíce kakaa, čtyři lžíce horké vody, sedm deka hrubé mouky, jeden prášek do pečiva. Na přípravu krému budeme potřebovat tři deka hladké mouky, tři deka másla, jednu sklenku mléka, deset deka moučkového cukru a tři deka kakaa. Cukr, žloutky, kakao a vodu rozšleháme, přidáme hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vařečkou pomalu vmícháme po lžících tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při mírné teplotě. Na krém připravíme světlou jíšku z másla a mouky, přidáme mléko, za stálého míchání hmotu povaříme a necháme ji vychladnout. Utřeme máslo, moučkový cukr a kakao a po lžičkách vmícháme vychladlou jíšku. Krém natřeme na dort, hustě posypeme strouhanou hořkou čokoládou, strouhanými oříšky a kokosem. Každý dílek ještě podélně ozdobíme nastříkanou šlehačkou. Dospělým můžeme dílek ozdobit dvěma proužky šlehačky, mezi které vstříkneme vaječný koňak. Předpis poslal Josef Rychtářík z Meclova.