Recept pro tento den - 25.7.

Rada pro tento den

Houbařská sezóna je v plném proudu, tento týden se proto budeme věnovat zajímavým receptům na houbové lahůdky od čtenářů Receptáře.

Pikantní houby:
Připravíme si jeden talíř hub, dvě cibule, dále budeme potřebovat stolní olej, čtyři polévkové lžíce kečupu nebo rajského protlaku, paprikovou vegetu, jednu sterilovanou okurku, sůl, mletý pepř, sójovou omáčku a čtvrt kávové lžičky drceného kmínu. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji dozlatova a přidáme k ní na plátky pokrájené houby. Houby za stálého míchání podusíme, přidáme kečup nebo rajský protlak a vegetu, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme, dokud houby nezměknou. Do směsi vmícháme na kostičky nakrájenou okurku a další přísady, druhou pokrájenou syrovou cibuli a chvilku podusíme. Podáváme s pečivem nebo s rýží.

Houbový prejt:
Potřebujeme asi osmdesát deka hub, pět deka uzeného špeku, čtyři housky, tři vejce, deci mléka, patnáct deka strouhanky, sádlo na vymaštění pekáčku, sůl, pepř, drcený kmín, česnek, cibuli a majoránku. Slaninu nakrájíme na kostičky a lehce osmahneme s nakrájenou cibulí. K slanině přidáme nadrobno nakrájené houby a podusíme je. Housky nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem a necháme je dvacet minut odstát. Dušené houby promícháme s namočenou houskou, přidáme vejce, strouhanku a dobře promícháme. Směs ještě podle chuti dokořeníme a upečeme ve vymaštěném pekáčku.

Houby v pivním těstíčku:
Na těstíčko potřebujeme dvě deci piva, ve kterém rozmícháme čtvrt kila polohrubé mouky, tři vejce, pepř a sůl. Na obalování potřebujeme asi třicet deka hlaviček středně velkých hub - například bedel. Houby krátce spaříme vařící vodou a necháme je okapat na sítu. Pak je osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a poté namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Dnešní houbové recepty poslal Lubomír Trojek z Opavy.