Recept pro tento den - 2.5.

Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme dnes vybrali dva návody, jak připravit těsto na pizzu. Poslala je Jaroslava Skoumalová z Třebíče.

Těsto na pizzu od tety z Itálie
Budeme potřebovat dvacet deka hladké mouky, sůl, osminku másla, asi čtvrt litru mléka a kostku droždí. Droždí rozpustíme v mléce, přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme je asi dvacet minut kynout. Těsto pak rozválíme na pomoučeném válu na velmi tenký plát, který dáme na vymazaný plech a zdobíme.

Jiné těsto na pizzu
Připravíme si kilo hladké mouky, kostku droždí, čtyři deci vody nebo mléka, osm lžic oleje, čtyři lžičky soli. V míse dobře rozmícháme kvasnice ve vlažné vodě či mléce. Můžeme přidat lžičku medu nebo cukru. Vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme a dobře prohněteme těsto, které necháme kynout asi dvacet minut na teplém místě. Pak těsto znovu prohněteme a rozdělíme na díly podle požadované velikosti. Díly rozválíme na válu na tenko, položíme na vymazaný plech a zdobíme. Čím a jak budeme pizzu zdobit, si povíme zítra.