Recept pro tento den - 2.5.

Rada pro tento den

Chcete si trochu osladit život? V květnovém čísle časopisu Receptář jsme nalistovali řadu zajímavých sladkých předpisů - například na výborné tvarohové taštičky od paní Mileny Novotné z Olešnice. Čtěte celý článek - kliknutím na titulek.

Připravíme si půl kila brambor, 45 deka hladké mouky, dvě vejce, sůl, švestková povidla, smaženou strouhanku, cukr a máslo. Brambory uvaříme ve slupce, oloupáme a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl a vypracujeme těsto. Dobře propracované těsto rozválíme a vykrajujeme z něho kolečka, do jejichž středu klademe lžičkou švestková povidla. Taštičky přeložíme, stiskneme okraje a klademe do vroucí osolené vody. Zhruba po pěti minutách taštičky vyplavou na povrch. Poté je vyjmeme cedníkem, klademe na talíř a podáváme sypané smaženou strouhankou, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Můžeme také zkusit jednoduchý a rychlý recept na smažené pavézky, který do redakce Receptáře poslala Kamila Kováčová z Nového Boru. Připravíme si jednu veku, čtvrt kila měkkého tvarohu, jedno jablko, dvě vejce, dvě deci mléka, deset deka strouhanky, pět deka hladké mouky, jeden vanilkový cukr, jeden skořicový cukr a olej na smažení. Tvaroh rozmícháme s několika lžícemi mléka a s vanilkovým a skořicovým cukrem. Plátek veky potřeme tvarohem, položíme na něj plátek oloupaného jablka a spojíme ho s druhým plátkem veky. Tento minisendvič zlehka obalíme v mouce, namočíme do vajíčka rozmíchaného s mlékem a přitiskneme do strouhanky. Smažíme na rozpáleném tuku a ještě teplé podáváme nejlépe s kakaem nebo s kávou se šlehačkou. Pokud jste si recepty nestihli podrobně poznamenat, najdete je spolu s dalšími zajímavými předpisy v květnovém čísle časopisu Receptář, nebo na našich webových stránkách: praha.rozhlas.cz