Recept pro tento den - 24.8.

Rada pro tento den

Dnes jsme z nabídky časopisu Receptář vybrali předpisy na přípravu lahodných nápojů z černých bezinek.

Bezinkové víno Na přípravu pěti litrů vína potřebujeme čtyři litry vody, dva litry bobulí černého bezu, kilo a tři čtvrtě cukru, dvě deka droždí, po šesti kuličkách nového koření a černého pepře, šest hřebíčků, kousek celé skořice a kousek zázvoru. Ve vodě rozpustíme cukr a dvacet minut v ní povaříme kuličky bezu. Vývar procedíme, do ještě vlažné bezové šťávy přidáme droždí a na dvacet čtyři hodin nádobu odstavíme. Poté šťávu přes plátýnko slijeme do libovolné nádoby, do které přidáme nové koření, pepř, hřebíček, skořici a zázvor. Víno necháme vykvasit tři měsíce. Podle Ireny Mifkové z Vémyslic která předpis do redakce časopisu Receptář poslala, je toto bezinkové víno připravené podle starého rodinného receptu velmi silné. Doporučuje proto při přípravě vína použít o půl kila cukru méně. Tento nápoj podávaný s kolečkem citronu v široké sklence pak prý nemá konkurenci. Bezinkový likér Na litr vody potřebujeme dvě kila zralých černých bobulí černého bezu. Dále si připravíme kilo cukru, jedno balení vanilkového cukru, pět lžiček uvařené velmi silné černé kávy a půl litru rumu. Bezinkové bobule povaříme čtvrt hodiny ve litru vody a bezinky z vývaru propasírujeme. Ve vývaru rozpustíme cukr a balení vanilkového cukru, pět minut povaříme a do vychladlého likéru rozmícháme silnou černou kávu a rum. Recept do redakce časopisu Receptář poslala Eva Pašková z Třemošné u Plzně.