Recept pro tento den - 24.11.

Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali předpisy na plněný celer a na kuřecí řízky v ořechové směsi, které poslali čtenáři Receptáře. Klikněte na titulek, dozvíte se více.

Plněný celer
Potřebujeme 400 g vepřového plecka bez kosti, 400 g másla, 20 g tuku, jedno vejce, deci mléka, čtyři až šest menších celerových bulv, 40 g cibule, pažitku, 20 g strouhanky, vývar a sůl.
Omyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Na rozehřátém tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vložíme maso, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme doměkka. Z oloupaného a omytého celeru odkrojíme vrchlík (asi pětinu) a ze zbylé části vydlabeme dužninu. Udušené maso a celerové výkrojky umeleme na masovém strojku, přidáme šťávu z masa, strouhanku, mléko, vejce a drobně nasekanou pažitku. Dobře promícháme, směsí naplníme vydlabané celerové kusy, přikryjeme je odkrojenými vrchlíky, urovnáme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, podlijeme horkým vývarem nebo vodou a za občasného polévání vlastní šťávou pečeme v rozehřáté troubě. Před dokončením vrchlíky odkryjeme a zapečeme dozlatova. Podáváme s brambory maštěnými máslem. Recept poslal Ivan Veselý ze Žebráku.

Kuřecí řízky v ořechové směsi
Potřebujeme čtyři kuřecí řízky, 50 g jader vlašských ořechů, čtyři lžíce strouhaného sýra, půl lžičky sušené šalvěje, jedno až dvě vejce, sůl, mletý bílý pepř, strouhanku a olej. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Nastrouhané ořechy smícháme se sýrem, šalvějí a se strouhankou. Řízky obalíme v ořechové směsi, namočíme v rozšlehaných vejcích a opět obalíme v ořechové směsi. Obalené řízky smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Jako přílohu podáváme hranolky či bramborovou kaši a zeleninovou oblohu. Recept poslala Zdena Kocková z Horního Žďáru.