Recept pro tento den - 23.8.

Rada pro tento den

Recept na flíčky se zelím po šumavsku do redakce časopisu Receptář poslala Lenka Vránková z Kardašovy Řečice.

Potřebujeme třicet deka flíčků, jednu lžíci sádla, jednu větší cibuli, hlávku zelí - asi půlkilovou, sůl, kmín, dvacet deka vařeného uzeného masa, čerstvé houby, půl slepičího masoxu, trošku cukru a zázvoru. Hlávku zelí nakrájíme nadrobno a spaříme vroucí vodou. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme spařené zelí, sůl, kmín, špetku cukru a zázvoru, podlijeme ve vodě rozpuštěným masoxem a dusíme doměkka. Ze zelí necháme vysmahnout šťávu, vmícháme na kostičky nakrájené uzené maso, přidáme uvařené těstoviny a hrst podušených hub. Vše promícháme a zapečeme ve vymaštěném pekáčku. Tuto pochoutku můžeme podávat i nezapečenou.

Svíčkové řezy s třešněmi Na osm řezů ze svíčkové budeme potřebovat čtvrt kila vypeckovaných třešní, dále olej, máslo, sůl, pepř, hladkou mouku a několik lžic smetany. Svíčkové řezy osolíme, opepříme, lehce obalíme v mouce a na oleji je po obou stranách opečeme. Přidáme dvě lžíce másla, třešně a sladkou smetanu a vše společně podusíme. Podáváme s houskovým knedlíkem. Recept poslala Marta Kocourková z Dolního Metelska. K oběma pokrmům si pak můžeme připravit salát "Rychlé překvapení" Potřebujeme jednu hlávku čínského zelí, jednu žlutou nebo žíhanou papriku, dvě rajčata, jednu menší salátovou okurku, jednu mrkev, dvě středně velké cibule, několik ředkviček, lžíci cukru, lžíci octa a sůl. Čínské zelí nakrájíme na nudličky, vložíme do hlubší mísy, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, okurku, drobně nakrájenou cibuli, papriku, rajčata a ředkvičky. Salát nakonec přelijeme dresinkem připraveným z cukru a octa rozmíchaného v půl deci vody. Předpis poslala Jaroslava Bulíčková z Borohrádku.