Recept pro tento den - 23.5.

Rada pro tento den

Dnes nabízíme recepty na mrkvového zajíce a na salát pro jarní flamendry. Oba předpisy jsou od čtenářek časopisu Receptář.

Mrkvový zajíc
Budeme potřebovat jeden hrnek cukru, jeden hrnek oleje, dva hrnky polohrubé mouky, tři hrnky strouhané mrkve, tři vejce, dvě lžičky prášku do pečiva, dvě lžičky skořice, nasekané vlašské ořechy, rozinky, špetku soli a vanilkový cukr. Cukr, olej a vejce ušleháme do pěny, přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto, které vlijeme do vymazané formy zajíce nebo beránka. Pečeme pomalu asi hodinu. Vychladlého zajíce pocukrujeme. Recept poslala Olga Tesařová z Příček.

Salát pro jarní flamendry
Připravíme si čtyři natvrdo vařená vejce, čtyři filety z matesů, hrst oliv, jeden citron a svazek mladé cibulky. Rybu nakrájíme na jeden a půl centimetrové proužky. Vejce oloupeme a spolu s cibulkami nakrájíme na kolečka, cibuli i s natí nasekáme. Dobře omytý citron i s kůrou nakrájíme na slabá kolečka, vypeckované olivy na plátky. Do vhodné nádoby navrstvíme nejprve vejce, pak matesy a citronové plátky, vše posypeme cibulkou a olivami a ještě zakapeme šťávou z půlky citronu. Necháme tři hodiny odležet v chladu a podáváme s topinkami. Recept poslala Marie Stará z Prachatic.