Recept pro tento den - 22.8.

Rada pro tento den

Stockholmský mls Potřebujeme čtvrt kila rybího filé, dvě lžíce oleje, jednu cibuli, jeden kelímek zakysané smetany, mletý pepř, sůl, jedno oloupané jablko, kolečka naložené červené řepy, půlky vlašských ořechů, půlku citronu a dvě lžíce jemně strouhaného křenu. Rybí filé osolíme, opepříme a doměkka podusíme na oleji.

K vychladlému rybímu masu přidáme jemně nasekanou cibuli, část zakysané smetany, nahrubo nastrouhané jablko, šťávu z půlky citronu, červenou řepu, nastrouhaný křen a vše promícháme. Na talířky navršíme kopečky směsi, každý kopeček ozdobíme čepičkou zakysané smetany a půlkou vlašského ořechu. Podáváme s černým chlebem. Recept do redakce časopisu Receptář poslala Eliška Křížovská ze Svitav.
Kuře na bylinkách Na jedno kuře si připravíme deci oleje, čtyři cibule, deci bílého vína, čtyři brambory, osm rajčat, čtyři stroužky česneku, sůl, po jedné lžíci petrželky, saturejky a estragonu, jednu lžičku drceného koriandru, deci zakysané smetany a vývar podle potřeby. Kuře rozporcujeme na větší kousky, které opečeme na oleji společně s polovinou nakrájené cibule a s oloupanými nakrájenými brambory. Podlijeme vínem, přidáme na půlky rozkrojená rajčata, na plátky nakrájený česnek, koření, sůl a nasekané bylinky. Podle potřeby podlijeme vývarem, přidáme zbytek nakrájené cibule a dusíme doměkka. Někdy se také nakonec přidává sklenka zakysané smetany. Hotové kuře na bylinkách podáváme s bílým chlebem. Předpis poslala Olga Muzikantová z Hluboček-Mariánského Údolí.