Recept pro tento den - 22.5.

Rada pro tento den

Dnes nabízíme trošku neobvyklé recepty: na fialkový sirup a na paštikový věnec. Oba předpisy jsou od čtenářek časopisu Receptář.

Fialkový sirup
Okvětní lístky z čerstvě natrhaných fialek bez zelených lístků přebereme, dáme do kameninové nádoby, zalijeme vařící vodou a necháme do druhého dne vyluhovat. Procedíme a na půl litru výluhu dáme půl kila cukru a šťávu z jednoho citronu. Povaříme, až cukr zpění, a poté sirup slijeme do láhví. Ty můžeme ještě čtvrt hodiny zavařit v páře. Uložíme je v temnu a chladu. Sirup přidáváme do dortů, cukrovinek a koktejlů. Recept je od Marie Řehákové z Jaroměře.

Paštikový věnec
Čtyřicet deka drůbežích jater nadrobno nakrájíme a orestujeme na cibulce. Přidáme k nim dvacet deka tučnějšího mletého vepřového masa a dusíme asi půl hodiny. Jemně podléváme vývarem a červeným vínem. Nakonec dochutíme solí, pepřem, paštikovým kořením a pokrájenými zelenými bylinkami. Formu vyložíme plátky anglické slaniny. Dušenou směs jemně rozmixujeme a vlijeme do formy, uhladíme a necháme asi deset hodin vychladit. Vychlazený věnec vyklopíme, nakrájíme a podáváme s chlebem nebo čerstvým pečivem a s hlávkovým salátem. Recept poslala Květa Šulcová ze Zdib - Veltěže.